Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat vårdalternativ planeras för Avesta

Annons

Som modell för Viga:s idéer står vårdbolaget Praktikertjänst. Bolaget driver i dag sjukvårdsanläggningar i hela landet och ägs kooperativt av de ingående entreprenörerna.

- Vi är rädda för att sjukvården i Avesta försvinner helt. Tanken med Viga är att skapa en entreprenörstyrd sjukvård där man skriver vårdavtal med landstinget och får viss ersättning för en bestämd vårdvolym. Extra pengar kommer att kunna tjänas in genom försäljning av sjukvård till andra landsting och till försäkringsbolag.

Det säger Kurt Liljegren, sekreterare i den ledningsgrupp för Viga som bildades i förra veckan. Själv har han drivit tandläkarpraktik inom Praktikertjänst i många år och talar sig varm för organisationsformen.

- Alla entreprenörer är anställda av Praktikertjänst samtidigt som de är delägare i bolaget. Vårdbolaget sköter all administration för att läkare och tandläkare ska kunna ägna sig åt patienter istället för pappersarbete, säger han.

Viga som startades i somras engagerar nu politiker, företagare och redan etablerade sjukvårdsentreprenörer.

Vänsterpartiet är det enda politiska parti som inte finns representerat i gruppen. I ledningsgruppen ingår bland annat Jan Ulfberg, läkare, Per Irving, läkare, Ulf Berg (m), kommunstyrelsens ordförande i Avesta, Åke Johansson (s), oppositionsråd och Yvonne Liljegren, egen företagare.

Just nu arbetar de fram olika undergrupper som bland annat ska ta hand om marknadsföring, ekonomi och politik.

För den enskilde vårdtagaren i Hedemora och Avesta menar Kurt Liljegren att det privatägda vårdalternativet skulle göra skillnad.

- BB är borta från Avesta, dagkirurgin är på väg att försvinna och närakuten är hotad. Det här förslaget innebär att vi säkrar dagkirurgin och öppnar för en bredare kirurgisk verksamhet. Dessutom kan vi ha en begränsad närakut kvar.

Inom Viga vill man starta den entreprenörsdrivna verksamheten inom en tvåårsperiod. Går det längre tid hinner Avesta tappa alldeles för mycket kompetens, menar Kurt Liljegren. Allt är förstås avhängigt landstingets inställning till att lägga ut södra Dalarnas sjukvård på entreprenad.


Vänsterpartiet gillar inte idén om en privatisering av vården i Avesta.

- Vården är för viktig för människorna för att den ska bedrivas i privat regi, säger Sinnika Rönnkvist (v), som inte ens blivit tillfrågad om partiet vill vara med i Viga.

Sinnika Rönnkvist, gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige i Avesta, tror inte på något privat alternativ till dagens landstingsdrivna vård. Hon är inte alls säker på att det skulle resultera i en bättre fungerande vård än i dag.

- Nej, varför skulle det göra det? Det pratas om att det skulle skapa ökad trivsel och möjlighet för anställda att vara med och påverka beslut som fattas på arbetsplatsen men det kan man väl ordna redan i dag. Det är ju en organisationsfråga och det ska inte behöva kosta så mycket pengar.

Att vårdtagarna erbjuds allt sämre service i Avesta är Sinnika Rönnkvist väl medveten om.

Hon tror dock inte att det ska till en privatisering för att komma till rätta med problemen. Detta ska lösas inom landstinget, menar hon.

- Jag kan inte se annat än att det här med privatisering i grunden handlar om vinstintressen. Det måste finnas en morot för dem som vill privatisera och jag tror inte att det handlar om annat än pengar.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons