Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat vård förskräcker

Annons

I Ludvika har det väckt uppståndelse att landstinget i dessa spartider skickar i väg en av de högsta cheferna till andra sidan jordklotet.

-Jag har inte mött några negativa reaktioner, säger Lisbeth Isaksson. Innan jag åkte informerade jag min ledningsgrupp och de fackliga företrädarna. De tyckte att det var väldigt roligt att även en sjuksköterska kan få åka någonstans.

Isaksson berättar att resan ingår i en universitetsutbildning som ska leda till en magisterexamen i offentlig administration.

Utbildningen omfattar 60 högskolepoäng och bakom utbildningen står Karlstads Universitet, Högskolan i Hedmark i Norge samt Högskolan Dalarna. Utbildningen startade i september 2002 och i december i år får Isaksson den eftertraktade examen, om allt går enligt planerna.

-Jag jobbar heltid som vanligt och studerar halvtid på min fritid. Bland annat läser jag i Karlstad en lördag i månaden. Två arbetsdagar i månaden är dock vikta för studier i Karlstad.

I studiegruppen som deltog i resan ingår också Agneta Göransson som är verksamhetschef vid akuten i Falun, Monica Sundberg som är avdelningsföreståndare vid akuten i Falun samt Julie Skogs som till vardags är lärare vid högskolan i Falun.

-Julie är bördig från Australien och kunde ta kontakterna med sjukhusen som vi ville besöka. Vi som hör till landstinget sade till landstinget att vi skulle stå för alla kostnader utöver resan om vi fick åka till Australien. Om vi åkt till exempelvis Tyskland så hade landstinget även fått betala login och då hade det blivit dyrare för dem, betonar Isaksson.

Sällskapet steg på planet till Australien den 6 januari. Efter en lång-lång flygresa var de framme den 8 januari. Sedan ägnades tre dagar åt studiebesök vid sjukhus och vårdinrättningar i städerna Brisbane och Toowoomba, som ligger delstaten Queensland i sydöstra delarna av landet. Därefter följde två dagars rapportskrivande innan kvartetten avslutade visiten med en veckas semesternöjen.

Lisbeth Isaksson berättar att den offentliga vården i Australien lider av samma ekonomiska bekymmer som i Sverige.

-På en geriatrikavdelning (vård av äldre) i Toowoomba var bara 10 av 30 platser öppna på grund av brist på pengar. Samma sak var det med en avdelning för cancervård. Detta i ett land där cancersjukdomarna ökar kraftigt, framför allt hudcancern.

Ungefär 70 procent av befolkningen har ingen privat sjukförsäkring utan är hänvisade till den offentliga vården.

-Sjukförsäkringen får bara tecknas av fullt friska personer. Det råder stora kvalitetsskillnader mellan vårdformerna. På en medicinavdelning inom den offentliga vården var det upp till åtta patienter i samma rum och i den privata vården en-två patienter i varje rum. I Dalarna har vi max fyra patienter i ett rum.

- Något som också utmärker den offentliga vården i Australien är hårt slitna lokaler med heltäckningsmattor överallt. Väntrummen förde tankarna till våra busstationer.

- På Prince Charles Hospital i Brisbane erbjöds både privat och offentlig vård. När ambulanserna kom fram till akutintaget fick de på ena sidan bära in patienter till den offentliga vården och på den andra sidan patienter som skulle till den privata. Ambulanspersonal berättade att det kunde skapa förvirring.

Lisbeth Isaksson har blivit mer skeptisk till privat vård efter besöket i Australien. Men vissa inslag i vården på andra sidan jordklotet tycker hon borde vara intressanta att testa även i Sverige.

-Inom äldrevården har de något som kallas för extended care unit och som är något mitt emellan vård på sjukhus och vård i kommunal regi. Äldre som har behov av hjälp med viss personvård hamnar på "hostils". Nästa steg är "nursing homes" där det ges mera kvalificerad vård.

-En annan bra sak är att det på sjukhusen finns en kommunsköterska som har god kännedom om patienterna och avgör när de kan slussas vidare till annan form av vård eller tillbaka till hemmet.

Lisbeth Isaksson har arbetat vid Ludvika lasarett i 27 år, de första åren som biträde och undersköterska på kirurgen. Sedan 1997 är hon verksamhetschef för medicin och geriatrik och chef för cirka 150 anställda.

Vad kommer du att ha för nytta av magisterexamen i offentlig administration?

-Jag vill ha en bra formell kompetens. Det kan vara bra att ha om jag vill titta efter ett annat arbete i framtiden.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons