Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat ölimport kris för bryggeri

Annons

I takt med att privatimporten ökat har den svenska bryggerinäringen producerat och sålt allt mindre starköl. En rad små bryggerier har gått i konkurs, bland andra Ystad, Avesta, Mellbergs och Zeunerts.

Privatinförseln och smugglingen till Sverige påverkar också Läsk- och ölteknik i Ornäs. Företaget tillverkar, installerar och renoverar bland annat tappkranar och kolsyreregulatorer.

Men sedan april i år har jobben avtagit ordentligt. Företaget gör i stort sett inga nyinstallationer för bryggeriernas räkning och försäljningen av läsk- och öltappar har minskat drastiskt.

- Privatimporten och den dåliga sommaren har lett till en omsättningsminskning på 20 procent jämfört med i fjol. Det handlar om flera miljoner kronor, säger Mats Boberg.

Den ekonomiska situationen har lett till att företaget tvingats säga upp fem personer. På kort tid har de anställda gått från 19 till 14 stycken.

- Fortsätter det så här kan det bli ytterligare någon som måste avskedas, säger Mats Boberg.

Siffror från Stockholms universitet visar att resandeinförseln och smugglingen av starköl nu är större än Systembolagets försäljning.

Under det första halvåret i år sålde Systembolaget 82,8 miljoner liter öl. Samtidigt togs 37,4 miljoner liter in i landet som legal resandeinförsel medan hela 45,6 miljoner liter smugglades in för vidare illegal försäljning.

- Privatimporten slår hårt mot vårt företag. När bryggeriernas försäljning minskar drar de in på externa tjänster, säger Mats Boberg.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons