Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pristagare uppvaktades

Annons

Cirka 120 personer, bland annat andra författare, fackligt aktiva, litteraturvetare, förlags- och mediafolk och inte minst läsare från hela landet, hade sammanstrålat på Brunnsvik redan till de seminarier som inledde dagens aktiviteter i skolans Vita huset.

Inför dagens höjdpunkt, prisutdelningen, samlades sällskapet i Brunnsvikshallens foaje där Leif Håkanson från LO-styrelsen välkomnade alla, pristagarna i synnerhet. En besvikelse i sammanhanget var emellertid att en av de utvalda, Bodil Malmsten, inte kunde närvara. Hon delade Ivar Los personliga pris (300 000 kronor) med kollegan Göran Palm och hennes ombud var Jane Hallberg från Författarförbundet. Men en tröst var att Bodils tacktal spelades upp i högtalaranläggningen.

Ceremonien för mottagarna av det delade priset leddes av ordförande i styrelsen för Stiftelsen Ivar Lo Johanssons författarfond, Lennart Frick.

Ulla Lindqvist, andre vice ordförande i Landsorganisationens styrelse, hade den äran att uppvakta författarinnan Aino Trosell som tilldelades Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris på 125 000 kronor. I sammanhanget kan påminnas om att Trosell därmed är den tredje som fått båda Ivar Lo-priserna. Ivar Los personliga pris fick hon redan 1994.

Och inte nog med det. Nu förärades hon dessutom även med Brunnsviksstipendiet som innebär en veckas fri vistelse på Brunnsvik.

Förutom värdebevis innebar gratulationerna också blomster och många vackra ord. Alla tre uppfyller kriteriet, att verka i Ivar Los anda, med råge och betraktas som synnerligen värdiga mottagare.

- Väldigt roligt att vi fick vara värdar för årets Ivar Lo-dag. Det här blev det första stora arrangemanget under jubileumsåret. Ivar Lo, som skulle ha fyllt 105 år i dag, skulle säkert ha tyckt att det var passande, sade Christina Garbergs-Gunn, Brunnsviks bibliotekschef och tillika ledande kraft i programledningen.

- Han gillade Bergslagen och det var här han skrev sin debutroman Godnatt jord på Karl-Erik Forsslunds skrivmaskin 1933 på Ivan Oljelunds Gasenberget.

För kvällens underhållning svarade artisterna Sofia Karlsson och Roger Tallroth med sång till ackompanjemang på gitarr och luta. Uppskattad blev också Peter Mosskin som både sjöng och läste ur Bodil Malmstens senaste bok Tryck stjärna.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons