Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prispoliser har slagit till igen

Annons

Föremål för de bådas intresse har som vanligt varit Ica och Hemköp i Marnäs och Coop vid Ludvika Gård. Den här gången har den rikstäckande sortimentlistan byggts ut från 39 till 58 varor.

- Ett par varor har utgått ur undersökningen eftersom de inte visar sig jämförbara, berättar Ekmark och Norman, som dessutom har kompletterat listorna med egenhändigt utvalda produkter.

- Det ska bli intressant att ta del av sammanställningen från hela landet vad det lider. Det är dyrt med mat i Dalarna.

I fjol var vi trea från slutet av alla landets län, säger Norman som också noterar att prisbilden skiljer sig ganska avsevärt i vissa avseenden och att prissättningen är betydligt jämnare mellan Ica och Hemköp, som i många fall har identiska prisbilder, än hos Coop.

Ett markant exempel på stora prisskillnader har man hittat vad det gäller Hermesetas sötningsmedel som kostar 23:70 på Coop och 16:90 hos Ica och Hemköp.

- Det verkar som om de sistnämnda har bra koll på prisbilden sinsemellan, men det är samtidigt förvånande att Coop inte har varslat att det är så stora skillnader i prissättningen, säger Ekmark.

Flera exempel: Ett jättefralla för rostning kostar 23:90 hos Coop medan konkurrenterna tar ut 18:90.

Pågens sockerfria skorpor har en prisskillnad mellan 22:90 (Hemköp) och 27:90 (Coop).

För att ta ett par exempel ur listan.

En nyhet i sammanställningen är också att man betygsatt tillgängligheten i respektive butik. Här har man noterat att det är lättast att ta sig fram i Hemköp och Ica:s butiker efter senaste ombyggnaderna medan framkomligheten i Coophallen vid Lärkvägen är något sämre. Dock pendlar betyget för de tre granskade butikerna mellan "bra" och "mycket bra".

- Fast det finns ju andra stora livsmedelshallar i stan som är näst intill oframkomliga, noterar de båda.

Ingvar Norman och Gösta Ekmark är båda fulla av lovord över det mottagande man får av butikschefer och personal som utsätts för deras granskande blick.

- Fantastiskt trevliga och hjälpsamma, är det samstämmiga betyget.

Hur ligger då prisbilden inbördes mellan de tre granskade butikerna vecka 17 år 2004?

Matkassarna innehållande 58 produkter betingar följande pris i de aktuella butikerna:

1 432 kronor (Coop), 1 337 (Ica) samt 1 422 (Hemköp).

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons