Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priset på marken i Grangärde kyrkby (del 1)

Annons

I Ludvika kommuns långtidsplanering ligger en del avyttringar av fastigheter, bland annat i Grangärde kyrkby. I planeringen ingår gamla Grangärde kommuns "Sockenstugan" byggd 1924.

Efter en tids förhandlingar har Ludvika kommun offererat ett pris på Sockenstugan som har accepterats av Grangärde kyrkoförvaltning. Sockenstugan vilar dock på ofri grund, innebärande att marken där, liksom en mindre markbit intill gravkapellet vid kyrkan, är samfälld och ägs av 243 markandelsägare inom Saxhyttans samfällighetsförening. Ett förvärv av byggnaden från kommunen medför att de samfällda markområdena också bör förvärvas.

På Saxhyttans samfällighetsförenings ordinarie årsstämma togs ett majoritetsbeslut för styrelsens förslag att sälja den samfällda marken i Grangärde kyrkby till Grangärde kyrkoförvaltning för 50 000 kronor, ett beslut som dock efter årsstämman underkändes från minoritetsdelägare - tolv andelar.

Med anledning därav tvingades Saxhyttans samfällighetsförening att kalla till extra föreningsstämma som genomfördes den 29 november 2004.

Huvudskälet från de besvärande andelsägarna var att styrelse och årsstämma inte verkat till andelsägarnas bästa utan offererat ett för lågt pris till kyrkoförvaltningen - enligt besvären minst 100 000 kronor för lågt. En ur flera aspekter märklig besvärsinlaga.

Fotnot: Del 2 av denna insändare kommer i morgondagens tidning.

GRÄNGE-BO

Mer läsning

Annons