Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priset för att åka kollektivt är inte längre acceptabelt

Annons

Att åka kollektivt är något som hundratusentals människor gör dagligen: allt från människor som ska till jobbet till barn och ungdomar som ska till skolan.

Genom att göra det, istället för att åka individuellt, gör vi mycket för miljön, till exempel i form av minskade utsläpp, men det är också enda chansen för människor som inte har råd att ha bil eller ta taxi att faktiskt kunna leva sina liv.

Dagens priser är därför inte acceptabla: att ha råd att förflytta sig kan inte endast vara en rättighet för de rika. Något som alla därför tjänar på - utom möjligtvis bilindustrin - är skattefinansierad gratis kollektivtrafik. Skulle detta införas skulle det inte bara bidra enormt till miljön, utan det skulle förmodligen också bli en ekonomisk vinstaffär då massvis med resurser kan flyttas från att bekämpa den miljöförstöring bilismen skapar - för att inte tala om allt strul med kontroller och biljettsystem som skulle upphöra.

Genom att med skatten gemensamt ta ansvar för kollektivtrafiken och göra den till en faktisk del av den offentliga servicen fördelas resurser från dem som redan har till dem som inte har.

De som tjänar på detta är de med lägst inkomster: kvinnor, arbetslösa och pensionärer - och inte minst vi ungdomar.

Hannes Svedberg

Ung Vänster Fosie

Mer läsning

Annons