Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priserna rusar i höjden

Annons

- Efterfrågan gör att priserna går upp. Och så spelar ju de låga räntorna in, säger Katarina Söderlund.

Störst är intresset förstås för lägenheter som ligger centralt. Men även i vissa kantområden, till exempel Främby, har priserna gått upp en hel del.

Det här betyder att Falun följer samma trend som resten av landet. Priserna på bostadsrätter har ökat i genomsnitt 12 procent det senaste året.

Siffrorna kommer från Svensk fastighetsförmedlings bobarometer. Här bedömer lokala fastighetsmäklare runt om i Sverige vad en viss typ av villa eller bostadsrätt skulle vara värda om de låg i jämförbara bostadsområden.

När det gäller bostadsrätter har man uppskattat värdet på en trea i gott skick, byggd 1965. Enligt mäklarna skulle priset på den lägenheten i Falun ha varit 350 000 kronor i mars i år. För ett år sedan var den värd 250 000 kronor.

I Bobarometern finns även prisuppgifter från Borlänge (140 000 kronor) och Ludvika (90 000 kronor). Där har priserna inte ökat det senaste året, men mäklarna spår en uppgång.

Varför har då priserna gått upp så mycket i Falun?

- Vi har märkt en starkt ökad inflyttning, både från andra orter i Dalarna, och från resten av landet. Falun har en infrastruktur och en stadsmiljö som attraherar, säger Katarina Söderlund.

De som flyttar hit långt ifrån, har ofta någon anknytning till länet. Dalfolk som blir Falubor behåller sina jobb i till exempel Hedemora eller Borlänge.

Valet av bostadsrätt framför hus kan ha flera förklaringar.

- En del har inte bestämt sig för nästa steg än, andra vill inte ha ansvar för en fastighet. Och så finns det de som letar hus, utan att hitta något. På villamarknaden är efterfrågan också mycket stor, säger Katarina Söderlund.

Hennes tips till dem som funderar på att köpa bostadsrätt är att skaffa sig en bra bild av ekonomin och framtida underhållsbehov i föreningen.

- Så att man inte får några obehagliga överraskningar, säger Katarina Söderlund.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons