Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisas för sitt engagemang

Annons

Tidningen träffar Louise Larsson i hennes hem i Stigsbo, endast en kilometer från länsgränsen till Gästrikland. Inte långt från huset står en skylt med texten fornlämning.

Det är Garpbacken, en fyndighet som tydligt bär spår av järnframställning, från malm till järn. Louise Larsson och hennes make Martin upptäckte platsen 1993.

Garpbacken är i sig ett tydligt bevis på Louise Larssons stora intresse.

- Det är bara så, natur och kulturmiljö har alltid varit ett intresse för mig. Jag ser hela tiden spår på kulturutveckling i marker och terräng.

Ett ovant öga hade möjligen kunnat konstatera att någon form av verksamhet förekommit på Garpbacken. Men i det som för många inte ser ut som någonting hittade Louise lämningar efter en enkel järnugn, en kolbotten, en liggmila och även en rostgropp med rostade järnbitar.

- Det bara blir så. Man kan se en konstig kontur i landskapet och så börjar man kanske böka lite.

Louise Larsson har synliggjort och förmedlat kulturlandskapet på Garpbacken i ett fempoängsarbete på Högskolan Gävle/ Sandviken.

Där har hon också gjort ett arbete om Silfhytteå, en av hennes favoritplatser i kulturlandskapet Husby socken.

- Länsantikvarie Ulf Löfvall är väldigt intresserad och stöttar med bidrag. Och gänget som röjer terrängen runt Husbyringen hjälper mig att hålla rent på Garpbacken, det är jag glad för.

Louise Larsson är utbildad guide och i 23 år har hon lotsat besökare runt Husbyringen.

- Mest bussgrupper. Husbyringen är en väldigt inspirerande miljö och det är lika spännande varje gång.

Det är mycket ideellt arbete som Louise lagt ner, något som Bruketsdag-kommittén i Långshyttan vill uppmärksamma på lördag då de tilldelar Louise Larsson ett kulturstipendium på 2 000 kronor.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons