Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisad mat på Röda Berga

Annons

Lyssna på:ModemBredband

Fredrik Melander

Det är dock ingen opartisk jury som testat maträtter och känt in atmosfären i skolmatsalen. I det här sammanhanget är det framför allt eleverna som sätter betyget.

Men skolpersonalen finns också med i bilden.

Genom att besvara enkäter vars frågor gällt såväl maten som miljön i skolmatsalen har man tillsammans tonat fram en bild av läget.

Enkäterna har sedan hamnat hos kostchefen i respektive kommun. Denne har sedan valt ut en skola som representerat kommunen i den länsomfattande bedömningen.

Juryn som kan även betecknas som tävlingens sponsorer och har varit Milko, Siljanschark, Ica Meny samt Skolmatens vänner.

I sammanhanget skymtar även Dalarnas kommunförbund, länsstyrelsen Naturresurscentrum.

Röda Berga framstår i det här sammanhanget som skolan där ut-vecklingen inte står still. Fjolårets tredjeplats var ingen tillfällighet.

Vad gäller motiveringen till förstapriset slås det fast att skolan under det senaste året arbetat vidare med helhetsperspektivet kring kost och hälsa. Det ledde bland annat till att eleverna satte en ännu högre betyg i år.

Röda Berga framstår än mer som klassens ljus med tanke att man även tilldelats utmärkelsen "Skola för hållbar utveckling".

Maria Park, kommunförbundet, höll ett kort högtidstal, medan Markus Aspelin, Milko, läste upp motiveringen och överlämnade prischecken på 9 000 kronor till elevrådets ordförande, Fredrik Melander och sekreteraren Alexandra Hedqvist.

Vidare överlämnades ytterligare ett stiligt diplom och varucheckar från sponsorerna.

Noteras kan att Västerbergslagen står sig väl i konkurrensen med övriga länet. Även förra året fanns två "hemmaskolor" på prispallen, då Nyhammarsskolan blev tvåa.

I år blev det Marnäs skola som tilldelades bronset, vilket blev värt 3000 kronor frånsett äran och diplomet.

I det här fallet har skolans olika projekt kring kost, hälsa och ekologisk matproduktion gjort avtryck i bedömningen.

Att ekologiska råvaror används i stor utsträckning och att skolan förenat litteratur och matkultur försämrade inte oddsen. På Marnässkolan finns dessutom insikten att matglädje är en förutsättning för elevernas trivsel konstaterar juryn i sin motivering.

Andraplatsen i tävlingen erövrades av Forssaängsskolan i Borlänge.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons