Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisad för sitt fiolspel

Annons

På Bingsjöstämman var det Ida Täpp som invigde Danielsgårdens scen när hon fick ta emot Päckos Gustavs stipendium som ung och lovande spelman.

- Det var extra roligt eftersom jag kände honom och vi brukade spela tillsammans, säger Ida.

Det var fiolläraren Jonas Holmén, som en gång tog med sin grupp och presenterade dem för Gustav. Sedan sågs de några gånger per år, satt i gamla köket på Päckosgården och spelade.

Ida bor med sin sambo i en timmergård i Gärdsjö. Efter en examen i molekylärbiologi vid Uppsala universtiet arbetar hon som matte/no-lärare på högstadiet i Rättvik.

- Jag trivs jättebra här. Flytta till en storstad bara för att få jobb är ingenting för mig.

Här finns det möjligheter att spela fiol också. Mest blir det med systern Jenny. De började tillsammans och fick undervisning med suzuki metoden, som innebär att man lär sig spela på gehör.

De blev ett gäng tjejer som höll ihop och spelade tillsammans i grupper, vid kulturevenemang och på Rättviks gator.

- Jag tror att det var viktigt att vi hade så roligt ihop, speciellt i tonåren när det finns risk för att man lägger av annars.

Nu har Ida ökat antal riksspelmän per capita i Dalarna. Nyligen fick hon Zornmärket av den jury som avgör vem som är värdig att "bära traditionen vidare och skapa förståelse för äldre tiders spelstilar". Fast inte verkar hon speciellt mallig över det.

- Det låter ju bra att vara riksspelman förstås. Men jag vet inte om det har så stor betydelse. Det finns många duktiga som aldrig söker, och så diskuteras det vad "traditionell" egentligen innebär. Det är inte samma sak i Skåne som i Lappland.

- Men det är klart att jag är glad, skyndar hon sig att tillägga.

Ida är ändå lite stolt över att en tredjedel av de godkända på uppspelningen var rättvikare! Av sex utdelade Zornmärken gick ett till Ida och ett till Stefan Seger.

Vad drömmer du om efter två så prestigefyllda utmärkelser?

- Att få lite roliga spelningar då och då...

Inget övermod här inte.

När den årliga insatsen som simlärare i Gärdsjö nu är över, ska hon och pojkvännen åka till Grövelsjön och ha semester en vecka. Utan el och rinnande vatten trivs Ida.

- Det är riktig avkoppling.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons