Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pris- eller utpressare?

Annons

- Många äldre ringer till oss och gråter, de förstår inte själva att de bytt elleverantör, säger Marcus Windahl, försäljningschef på Dala kraft.

Sedan tidningen i januari skrev om en 87-årig man som blivit "lurad" att teckna avtal, har Dala krafts kundtjänst blivit nedringd av undrande kunder.

Peter Wärme, vd på Elbolaget i Sverige, förklarar att de använder sig av samma metod som tele-abonnemangsförsäljarna, och att företaget följer distansavtalslagen. Kundens svar på telefonen spelas in och används som orderbekräftelse.

- Efter att de fått bekräftelsebrevet har de 14 dagar på sig att ändra sig. Dalakraft har ju inget med våra kunder att göra, valet är ju fritt, säger Peter Wärme.

Falu kommuns konsumentrådgivare Veronica Lidman-Ek medger att ett muntligt avtal är lika bindande som ett skriftligt och att ett kontrakt per post efter att avtal har gjorts per telefon är att föredra.

- Jag uppmanar alla konsumenter att begära avtalsvillkoren skriftligen innan de tackar ja till att bli kund hos ett elbolag. Enligt distansavtalslagen har man 14 dagars ångerrätt, säger Veronica Lidman-Ek.

Energibolaget i Sverige AB finns i Haninge och vill att konkurrensen på elmarknaden ska blir hårdare. I dag har företaget 130 000 kunder i landet och värvar omkring 10 000 nya i månaden via telemarketing.

- Det finns 1,5 miljoner lägenhetskunder och de flesta har ald-rig gjort ett aktivt val av elleverantör. Vi jobbar på att allt ska bli bättre, säger Peter Wärme.

Marcus Windahl på Dala Kraft håller med om att valet är fritt, men är osäker på om kunderna är medvetna om vad och när de väljer.

- Det är fri konkurrens bara man håller sig inom lagens ramar, men det här energibolaget verkar spela mycket på kundernas okunskap och lägger sig någon procent under vårt tillsvidarepris, säger han.

Alla kunder som har bytt elleverantör får automatiskt betala en avtalsbrottsavgift. Den administrativa avgiften är 250 kronor, sedan tillkommer ytterligare en avgift som varierar beroende på elköparens årsförbrukning.

Fotnot: Läs mer om elleverantörer på www.konsumentverket.se

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons