Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pris: 1,8 miljoner

Annons

I vintras anlitade kyrkan mäklare vid Föreningssparbanken för att ombesörja försäljningen av den gamla prästgården.

Intresset var mycket stort och efter att visningar genomförts kvarstod uppåt tiotalet heta intressenter.

- När budgivningen sedan startade föll intressenterna successivt i från. I slutänden återstod Stockholmsparet och ett par från Borlängetrakten, upplyser Roland Persson.

Om inget oväntat tillstöter så gissar han att stockholmarna tar över fastigheten redan under maj månad. Enligt vad Stockholmsparet uppgett för nuvarande ägaren så planerar de för en omfattande renovering av fastigheten.

Roland Persson berättar att huset är oljeuppvärmt och att nya ägaren avser att byta värmesystem. Persson förmodar att om stockholmarna fullföljer sina planer så kommer renoveringen att kosta omkring en miljon kronor.

- Kaplansgården byggdes redan på 1700-talet och har sedan byggts ut i etapper. Boendeytan omfattar 260 kvadratmeter och tomten är på 9 000 kvadratmeter.

När kyrkofullmäktige i vintras beslöt att sälja Kaplansgården hette det i beslutet att fastigheten skulle säljas till högstbjudande. Från början hade kyrkopolitikerna hoppats på att få 2,2 miljoner för fastigheten, en siffra som senare reviderades till 1,9 miljoner.

- Det där med 2,2 miljoner var nog bara önsketänkande. Vi får vara nöjda med att vi får 1,8 miljoner, fastslår Roland Persson.

Pengarna från försäljningen av Kaplansgården avser kyrkan att använda för köpet och renoveringen av Sockenstugan. Sedan tidigare finns en preliminär uppgörelse med kommunen om att kyrkan får köpa Sockenstugan för 500 000 kronor.

I avvaktan på att medlemmarna i Saxhyttans Samfällighetsförening blir överens om hur mycket betalt man ska ha för marken vid Sockenstugan kommer kyrkan dock att hyra Sockenstugan.

- Det blir ett långsiktigt hyresavtal som kan brytas den dagen när markfrågan är löst, uppger Wivi-Anne Hellström (s), ordförande i kyrkonämnden.

Hyresavtalet, som ska godkännas av kyrkofullmäktige den 28 maj, medger att hyresgästen får bygga om Sockenstugan till församlingshem, arbetsplatser för kyrkopersonalen, lokaler för barnverksamhet med mera.

- Jag räknar med att ombyggnaden kommer i gång senast i höst, säger Wivi-Anne Hellström.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons