Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prioritera folkbildningen

Annons

I dag sker det en kraftig nedskärning av stödet till studieförbunden på många håll i Sverige. I år har det kommunala stödet till studieförbunden minskat med närmare 26 miljoner kronor jämfört med föregående år. Om vi fortsätter denna trend så kommer det att kosta samhället mycket pengar på sikt.

Studieförbunden är viktiga för att de ger människor inspiration och många får möjlighet att förkovra sig i sådant de är intresserade av - för en rimlig kostnad. De som främst drabbas av det minskade stödet är arbetslösa, långtidssjukskrivna, invandrare och funktionshindrade. Nedskärningarna slår mot dem som redan har det sämst.

För en kommun är det viktigt att ha studieförbunden som en källa till livskvalité och det är många som tar tillvara på den möjligheten. Studiecirklarna i hela landet kan ha cirka två miljoner deltagare varje år.

Folkbildningen är i dag viktigare än någonsin för att den stärker demokratin och människors vilja att delta i samhällsutvecklingen. Försämrade villkor ger mindre delaktiga medborgare och det förlorar vi alla på.

I dag är det nio kommuner i Sverige som inte ger några bidrag alls till studieförbunden. Tack och lov ingen av kommunerna i Dalarna.

Men jag hoppas att vi alla ställer upp på att vända denna nedskärningstrend. Och jag hoppas att kommunerna prioriterar denna viktiga fråga högre!

Anneli Särnblad, riksdagsledamot (s) från Rättvik

Mer läsning

Annons