Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priobil på sista versen

Annons

Priobilen i Idre är välkänd för idrebor. Vid så kallade prioett larm är det priobilen som rycker ut och är först på plats i väntan på ambulansen från Särna.

- Än så länge, men nu är bilen slut. Det går inte alltid att få i backen i den längre, suckar Jonny Åslund på räddningstjänsten i Idre.

- Vi fick den från Särna när den tjänat ut som ambulans. Sedan lackade vi om den själva och har underhållit dem så gått det går. Men nu går det inte längre, säger Jonny Åslund.

Under åren har det hunnit bli 28 600 mil, ofta i utryckningshastigheter.

- Nu gör vi en skrivelse till de som bestämmer. Bilen måste bytas om det ska vara någon mening med att försöka sköta den här servicen, säger Jonny Åslund och får medhåll av de andra i räddningstjänsten i Idre.

- Jag är medveten om att bilen är i dåligt skick, men kommunen har helt enkelt inte råd med att ersätta den, säger räddningschef Jan Olov Olsson i Älvdalen.

En annan fråga är också hur priobilarna ska hanteras efter årsskiftet. Den i Idre finns inte med i landstingets regi som övriga priobilar.

- Den i Idre ska behandlas på samma sätt som alla andra priobilar, lovar Bernt Persson, som är ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen för norra och västra Dalarna.

Mer läsning

Annons