Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prio 1-bilarna blir kvar

Annons

Prio 1-bilarna bör också utrustas med halvautomatiska defibrillatorer, så kallade chock-boxar, att användas vid hjärtstillestånd.

Detta framkom vid landstingsfullmäktige i går.

Under hela året har prio 1-bilarnas vara eller inte vara diskuterats. Protestlistor med massor av namn har lämnats in.

Men i går var alla rörande överens om att prio 1-bilarna bör finnas kvar, och dessutom utvecklas. Vilket också blev beslut.

- Ett viktigt steg som vi tar i dag. Efter många om och men verkar det nu finnas en enighet. Bara under de tre senaste veckorna har det här ärendet svängt radikalt, säger Rolf Gunnarsson, m, som fick sin motion om prio 1-bilar bifallen.

- 100 larm bara i år i lilla Svärdsjö visar att verksamheten behövs.

- Halva den vuxna befolkningen i Gagnef undertecknade protestlistor mot att prio 1 skulle dras in. Under de senaste åren har det årligen varit cirka 200 prio 1-utryckningar i Gagnefs kommun. I snitt har räddningstjänstens prio 1 varit cirka 14 minuter före ambulansen på plats.

- I driftstyrelsen stod prio 1 mot ambulansens verksamhet. Därför lämnades detta över till landstingsstyrelsen. Nu har vi nått vägskälet och kommit till en bedömning, säger Alf Johansson, s.

Han anser dessutom att det är oerhört viktigt att halvautomatiska defibrillatorer inrättas i prio 1-bilarna.

- Den medicinska kunskapen och kvaliteten ökar dramatiskt om räddningstjänsten får tillgång till defibrillatorer.

Alf Johansson berättar också att han fått en framställan om att inrätta prio 1 också från södra Dalarna, som omfattar kommunerna Avesta och Hedemora.

- En framställan som jag anser att vi bör behandla positivt.

Landstinget pekar på att prio 1-verksamhet egentligen inte är ett riktigt begrepp, eftersom prio 1 är en utlarmningsnivå för ambulanssjukvården och räddningstjänsten.

Det handlar snarare om avaktan på ambulans, en lekmannainsats av personal från räddningstjänsten.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons