Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prinsparet på sitt första officiella besök i Dalarna

/
  • Prinsparet under sitt första officiella besök i Dalarna sedan bröllopet.
  • Prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid besöket på Sopranen i Borlänge.
  • Prinsen hälsar på barn från Kungsgårdsskolan i Säter.
  • Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.
  • Prinsparet fick även prova på att baka bröd i de vedeldade ugnarna vid Skedvi bröd i Stora skedvi.
  • Prinsessan Sofia med ett av barnen vid mottagningsenheten Sopranen i Borlänge.

Prins Carl Philip och hans hustru, prinsessan Sofia, befinner sig på ett officiellt besök i Dalarna.

DT följer med på resan, som under måndagen bestod av bland annat företagsbesök och en nedstigning i Falu gruva.

Annons

Intresset för prinsparets resa är stort. Och i den pressbuss som följer paret under färden fanns, förutom DT, såväl nationell som internationell press.

Måndagen inledde officiellt vid halv elva då paret tillsammans med landshövding Ylva Thörn och kommunalrådet Jan Bohman (S) besökte mottagningsenheten Sopranen i Borlänge. Där fick besökarna bland träffa asylsökande barn som de pratade och lekte med.

Prinsessan Sofia, hur känns det att vara hemma i Dalarna igen?

– Det känns jättebra.

Hade ni förväntat er ett sådant här mottagande?

– Nej verkligen inte. Men barn är alltid barn, och de gör ett fantastiskt arbete här.

Det är prinsparets första officiella besök i Dalarna sedan bröllopet, och man har ett fulltecknat schema under de två dagar besöket varar.

– Sådana här officiella besök sker i en dialog mellan Länsstyrelsen och hovet. Prinsparet är naturligtvis fria att åka vart de vill, men det handlar också om att lägga ett program som fungerar tidsmässigt. Sedan kan jag tänka mig att prinsessan Sofia har en del hon vill visa upp i Dalarna också, förklarar Lotta Larson, kommunikationschef på Länsstyrelsen Dalarna.

Hur känner du själv inför att prinsessan, som ju kommer från Dalarna, är på besök?

– Det känns jätteroligt. Det är ju lite speciellt för Dalarna och framför allt Älvdalen att de kommer.

Enligt Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge var paret intresserade av utvecklingen i kommunen och ställde frågor kring såväl industri som befolkningstillväxt.

– Prinsparet var nyfikna på utvecklingen i Borlänge i största allmänhet. Sedan ställde de naturligtvis frågor kring just den här verksamheten vid Sopranen också och uttryckte att de var imponerade av den.

En av de journalister som fanns på plats för att bevaka besöket var Liv Sander från Svensk damtidning, en tidning med stor erfarenhet av kungligheter.

Varför tror du att det finns ett så stort intresse för prinsparet?

– Dels för att de har en gripande kärlekshistoria. Men också för att de är unga, vackra och plikttrogna. De tar sitt uppdrag på stort allvar.

– Vi upplever från våra läsare att det finns ett stort intresse för de unga kungligheterna. Kanske för att man kan identifiera sig med dem, men säkert också för att man följt dem hela deras liv.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia fortsatte efter Borlänge vidare mot Säter där man träffade kommunledning och besökte företaget Dalform, som bland annat tillverkar skåp, innan man tog sig vidare mot Stora Skedvi och Skedvi bröd för besök med lunch.

– Prinsparet kommer att få se saluhallen och visthusboden och vi hoppas även att de ska vilja baka varsin brödkaka, förklarade Malin Floridan som driver företaget tillsammans med Anders Åkerberg.

– Sedan kommer vi även att bjuda på lunch. En plocktallrik med lokala specialiteter och en varm jordärtskockssoppa.

Varför tror ni att man besöker just er?

– Det lokala ligger i tiden. Det finns ett stort intresse för det vi gör och jag tror också att vi är ett spännande företag i Säter och i Dalarna.

Vid besöket fick paret mycket riktigt prova på att baka bröd själva, som gräddades i vedeldade ugnar enligt gammal tradition.

– Jag tror jag byter yrke nu, sade prinsessan och skrattade då hon tog ut bröden ur ugnen.

Besöket tog sig sedan till Falun och världsarvet där man träffade representanter för Falu rödfärgsfabrik för att sedan göra en nedstigning i gruvan där man skrev sina namn på Kungaväggen. Den plats där kungligheter sedan 1800-talet skrivit sina namn. Så även prinsens föräldrar, Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia.

DT:s reporter Jens L´Estrade hann med en sista fråga:

Hur har första dagen varit som prinsessa i Dalarna?

– Hittills har det varit jättebra. Varmt välkomna har vi varit. Och vi har en spännande dag i morgon också.

Mer läsning

Annons