Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prinsessekakan blev en enda röra

Annons

Bak(!)-grunden var den kaka som kronprinsessan Victoria blev bjuden på vid Gundes lokstall i torsdags och som hon blev så förtjust i att hon försynt frågade om hon kunde få receptet.

Naturligtvis ville vi inte undanhålla vår läsekrets den kungliga kakan utan publicerade glatt receptet som vi fick från kakans upphovskvinna, Britta Granberg.

Sedan brakade he...tet lös. Sällan har telefonen gått så varm och det normalt så fridfulla plingandet i mailboxen har övergått till att vråla likt ett flyglarm.

Det måste vara fel i receptet? Nog ska det väl vara bakpulver i? Så mycket socker ska det väl ändå inte vara? Det blev bara en klet av alltihop!

Hoppas verkligen att åtminstone kronprinsessan fått rätt recept.

Mest upprörd var den kvinna från Siljansbygden som bestämt hävdade att tidningen borde ersätta henne för de förstörda råvarorna, en ersättning hon ville ha utbetald i frimärken.

Efter att ännu en gång gått igenom receptet med Britta Granberg måste det erkännas att skammens rodnat kommer krypande. Två generalfel fanns i receptet. Dels skulle margarinet i själva grundreceptet inte smältas utan vara rumstempererat när det rördes i.

Men det kanske viktigaste av allt. Satsen är anpassad för bakning i en rejäl långpanna, modell ugnspannkake-långpanna.

Smord form, stod det i lördagens recept vilket lett till ett otal översvämmade ugnar i länet.

Hur som helst. Här kommer receptet ännu en gång och nu ska allt vara rätt. I övrigt vill jag bara be alla husmödrar och husfäder om förlåtelse och lovar att aldrig, a l d r i g någonsin mera publicera ett kakrecept!


Britta Granbergs Kronprinsessekaka

4 ägg och 6 dl socker vispas samman.
Tillsätt 150 gram rumstempererat margarin, 6 msk kakao, 2 tsk vaniljsocker, 1/2 tsk salt och 3 dl mjöl. Rör ihop allt sammans, häll i stor långpanna och grädda i 200° i cirka 15-20 minuter. Till glasyr, som under tiden som kakan gräddas ska tillredas i en kastrull, behövs: 75 g margarin, 2 dl socker, 1,5 dl grädde, 1 dl sirap och en påse (cirka 200 g) cocoskross. Värm samman allt till en härlig klet och bred därefter blandningen på den gräddade kakan. Stoppa därefter in hela härligheten i ugnen i ytterligare 10 minuter. Klart!!!!

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons