Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prinsessa på Falubesök

Annons

Många barn och en hel del vuxna hade samlats vid Falu gruva för att flaggvifta och vinka till prinsessan Victoria.

Landshövding Ingrid Dahlberg hälsade välkommen och hoppades att huset ska skyddas, bevaras och utvecklas med hjälp av ungdomars engagemang.

- Det har bekostats av bidragsgivare, sponsorer, företag och privatpersoner. Det ska vara en motor för Falun och Dalarna och det ägs av oss alla, sade Dahlberg.

Även Bo Berggren, ordförande i Stiftelsen Stora Kopparberget fick säga sitt om Världsarvets storhet innan kronprinsessan fick den stora eldvarma nyckeln i sin hand.

Nyckeln trollades fram med hjälp av självaste Christopher Polhem som spelades av Dag Hellström från Dalateatern. Poff sa det, och Victoria som fick en rynka i pannan såg nästan lite skraj ut.

- Är den inte för varm? frågade hon Polhem som påstod att den var perfekt tempererad för en prinsessa.

Några tjejer från Östra skolans lågstadium tyckte prinsessbesöket var riktigt spännande.

- Jag tror att Victoria har det roligast av kungabarnen. Hon ska ju bli drottning och allt, säger Signe Belfiore, 9,5 år på Östra skolan.

Hennes kompis Eva Wallin, 10 år, skulle mer än gärna byta med Victoria.

- Ja, det står ju inte värsta vakterna utanför mitt hus precis. Och hon har ju ett fint slott, säger Eva Wallin.

Kronprinsessor får också smycken och egna grytor uppkallade efter sig. I går fick Victoria ett kopparmalmshalsband och en alldeles egen falukorvsgryta.

Lunchen intogs i gruvmatsalen tillsammans med omkring 90 hedersgäster. På menyn stod gruvsill och tuttul med falubrännvin. Till huvudrätt serverades kronprinsessans falukorvsgryta med falupilsner och efterrätten bestod av en förfinad variant av änglamat. Victorias bordsherre var ingen mindre än Faluns kommunalråd, Johnny Gahnshag.

Innan Falukorvslunchen besökte Victoria Zorngården i Mora och efter att invigningen var överstökad bar det av till Teaterladan i Hedemora.

Vad pratade ni om då, Johnny Gahnshag?

- Det var faktiskt en del oväntade ämnen som kom upp. Hembränt bland annat. Victoria hade hört att det fanns såna tendenser i trakten. Vi kom även in på livet i Dalarna.

Var det trevligt?

- Ja, det var väldigt lättsamt. Hon är en mycket intresserad person och hon hade mycket information om Falun och gruvan sedan sist hon var här. Det var för något år sedan när hon besökte företagare i länet.

Verkade hon genuint intresserad?

- Jag blev mycket imponerad av hennes förmåga att vara intresserad och ställa frågor. Vi som är förtroendevalda känner igen oss i hennes situation att alltid försöka behöva vara intresserad av en massa olika saker, men jag måste säga att Victoria vida överglänser vår förmåga.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons