Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prinsen vill utforska sina rötter

Annons

Att fylla 25 år innebär ingen större förändring i prins Carl Philips liv. Han känner inte att han därför måste slutföra sin utbildning och skaffa familj.

- Nej, det får komma som det kommer. Det innebär ingen större press bara för att man blir ett år äldre, säger prins Carl Philip.

I dag firar prinsen sin födelsedag med en officiell ceremoni på slottet, men hur det privata firandet ska gå till är inte bestämt.

- Jag vet inte riktigt än, men det blir väl en middag hemma av något slag, säger prinsen.

Under våren har han läst grafisk design på distans på Forsbergs skola i Stockholm och nu går han en kurs i fotografi.

- Jag försöker känna på det lite. Jag tycker att grafisk design är väldigt intressant, så det är något som jag skulle kunna tänka mig att fortsätta med, säger han.

Det finns en konstnärlig ådra i släkten, hos Sigvard Bernadotte och prins Eugen. Men Carl Philip tror snarare att hans titel och släkt kan ligga honom till last eftersom förväntningarna kan vara högre på honom än andra.

Efter de stundande kungabröllopen i Danmark och Spanien ska han i sommar vidareutbilda sig inom försvaret. Militären passar honom, där får han vara som vem som helst.

- Jag kommer att gå en transportledarutbildning i staben, säger han och tillägger att den senare leder till att han blir löjtnant.

Han berättar att han är som vilken vanlig kille som helst på fritiden, som tycker om att umgås med vänner, se på tv och gå ut med hunden. Men han tycker också om att resa.

- Eftersom min mamma är halvbrasilianska, är Brasilien ett land jag skulle vilja besöka för att förstå hur hon haft det när hon var liten, och lära mig språket, förstås.

Att vara prins är både ett privilegium och ett ansvar, och han tror inte att han skulle vilja byta bort det livet även om det innebär mycket uppmärksamhet.

- Det är väldigt stimulerande, man får se och göra många saker, säger han och tillägger att han också måste se till att folk är nöjda med det han gör.

Carl Philip har fått mycket uppmärksamhet av båda könen, i skvallerpress och i homotidningar. Och vad tycker prinsen egentligen om att vara gayikon?

- (skratt) Det är lite speciellt, men att vara omtyckt är väl alltid trevligt. (TT)

AMINA MANZOOR

Mer läsning

Annons