Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressen att vara lyckad och lycklig

Annons

I dag ställs inte bara krav på goda studieresultat. Många studenter, framför allt tjejer, upplever också att de måste vara snygga, vältränade och populära.

- Det ställs krav på alla livets områden. Det är en ny företeelse och jag tror att det beror på media och alla dokusåpor. Vi tror att livet ska vara underhållning, att vi måste vara vackra och lyckliga hela tiden, säger Ulla Moberg, studentkurator vid högskolan.

Hon instämmer i Arbetslivsinstitutets uppgifter om att det psykiska välbefinnandet blivit allt sämre bland studenterna. För att få stöd vänder sig många till Studenthälsans två kuratorer och en studentpräst. Antalet hjälpsökande har ökat de senaste åren. Cirka 85 procent av de som kommer till Ulla Moberg är tjejer.

Många studenter lider av dåligt självförtroende, andra tycker att det är jobbigt att tala inför folk. Vissa tycker att de inte duger eller räcker till.

- Livet går upp och ner. Det är normalt och det är okej att känna sig ledsen och nere ibland. Av någon anledning har den inställningen försvunnit, säger Ulla Moberg.

Bland vuxenstuderande finns en oro över dålig ekonomi och hur studier och familjeliv ska kombineras. Framför allt gäller det ensamstående kvinnor.

- Det är ett oerhört svårt liv, det går ju inte att försörja ett barn med bara studielånet. Många måste extraknäcka, andra tvingas sluta studera, säger Ulla Moberg.

Hos studenterna hon träffar finns också en oro inför framtiden.

- Blivande lärare och sjuksköterskor oroar sig för om de kan få jobb efter sin examen när det sparas överallt, säger Ulla Moberg.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons