Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressad situation för Ludvikas poliser

Annons

Det är enligt uppgift den krassa verkligheten hos ordningspolisen i Västerbergslagen. Det är inte bara allmänheten som bekymrar sig för de bristande polisresurserna. Situationen har mycket i övrigt att önska även när det gäller polisernas arbetsvillkor och säkerhet.

- Det känns inte tryggt när man vet att vi bara är två som jobbar i yttre tjänst samtidigt, säger polisinspektör Anneli Gustafsson som för tillfället kan glädja sig åt att tjänstgöra som så kallat stationsbefäl.

Det innebär att hon hela tiden sitter inne i det säkra polishuset och sköter sitt arbete vid telefonen och datorn.

- Speciellt otryggt känns det när man ska jobba yttre tjänst under helgerna. Framför allt brukar det vara extra jobbigt under fredagskvällarna. Då händer det mycket och man räcker inte till för allmänheten, fortsätter hon.

Gustafsson berättar på ett lugnt och sakligt sätt om hur polisen kallas till allehanda händelser, allt från att kolla mystiska bilar och fylleri till mer eller mindre grova fall av misshandel och krogbråk. Listan kan göras längre än så.

- Misshandel, fylleri och skadegörelse är det som dominerar under ett arbetspass. Det uppstår inte så sällan bråk när folk ska hem från krogarna och det brukar även vara mycket bråk i ett stråk kring Mc Donalds.

- Tidigare kostade de på med ordningsvakter där och det hade en lugnande effekt. Men den bevakningen har upphört sedan ett par veckor tillbaka och nu märker vi en markant skillnad.

Enligt Gustafsson händer det ofta att personer slåss utanför hamburgerrestaurangen. Det har till och med förekommit att personer har jagat varandra i området.

- Man kanske kan kalla det för fylletjafs men hur som helst tar det vår tid i anspråk. Vad som händer är att vi identifierar de misstänkta för att de senare ska kunna komma till förhör.

En annan inte så obetydlig arbetsuppgift för de fåtaliga poliserna är att köra folk till lasarettsakuten för omplåstring. I förekommande fall måste polisen dessutom hjälpa sjukvårdspersonalen att hålla ordning när "patienterna" blir allt för stökiga.

Den uppenbart skriande bristen på poliser i yttre tjänst ställer stora krav på de som jobbar. Det handlar om att hela tiden försöka trygga den personliga säkerheten samtidigt som man måste utföra ett fullgott polisarbete.

- Vi vet aldrig vad vi kan möta. Om det är något större kan vi begära hjälp från Borlänge men det kan i bästa fall dröja en halvtimme innan de kommer, berättar Gustafsson vidare.

- Men vi har lärt oss att jobba utefter att vi bara är två. Inte minst måste man vara mycket psykologisk.

I sammanhanget vill hon passa på att berömma krogarnas ordningsvakter. De ställer ofta upp och hjälper polisen när det är läge för ett ingripande.

Underbemanningen innebär vidare att det kan bli långa väntetider för de som slår larm om ett pågående misstänkt brott. Uppgifter gör gällande att utryckningstiderna ökar markant inom hela Dalapolisen.

- Låt säga att vi är ute på ett inbrott i Söderbärke när vi får ett larm om något allvarligare i till exempel Grängesberg. Då tar det sin tid innan vi kommer. Vårt område är ju väldigt stort och dessutom är det är ju inte alltid som vi kan släppa det vi håller på med, slutar polisinspektören.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons