Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Preskribera inte svåra brott

Annons

Jag tycker att preskriberingstiden för svåra bort ska tas bort. Det är att visa på samhällets tydliga avståndstagande för att brottet, på något vis, skulle ha "sonats" efter lång tid.

Som barn läste jag i någon veckotidning, om förövare som erkänt brott precis efter att preskriberingstiden gått ut. På så vis går de fria.

En mördare blir dock aldrig fri i sin själ. Någonstans i djupet av en mördares själ finns ett samvete som trycker på. Ett samvete som för resten av mördarens liv stör nattsömnen med bilder i hans inre på vad han gjort en annan människa.

Det går ju inte att stifta lagar om att folk ska erkänna brott.

För sin egen skull borde en mördare alltid erkänna. Men att erkänna för sig själv, och andra, är väl förknippat med så mycket smärta och ångest att en som tagit livet av en annan människa inte orkar. Erkände han vore han ju en stark man, och det tror jag inte alls en som mördat är.

Skulle vi ha någon form av preskriberingstid så borde den ligga på 75 år. Om vi lever längre och blir friskare i kombination med att brotten begås av allt yngre personer så vore det mer lämpligt.

Ann-Louise G

Mer läsning

Annons