Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Presidenten mot storseger i Senegal

Annons

Senegals ledare Abdoulaye Wade kan se fram emot ytterligare en mandatperiod efter att ha vunnit veckoslutets presidentval med bred marginal. Det visar preliminära resultat, men oppositionen protesterar.

Siffror från det västafrikanska landets 35 distrikt publicerades av nyhetsbyrån APS och gav den 80-årige Wade 55,7 procent av rösterna, tillräckligt för att kunna fortsätta ytterligare fem år efter den första valomgången.

Socialistpartiet, som regerade landet i fyra decennier innan Wade vann valen 2000, protesterade.

Presidentvalet ses som ett test av det rykte om stabilitet som landet haft sedan självständigheten från Frankrike 1960.

Senegal betraktas som en regional oas av demokrati och är det enda landet i det oroliga området som aldrig har haft en militärkupp.

Sall pekade på oegentligheter när röstkort delats ut och sade att några väljare kan ha röstat mer än en gång.

Abdoulaye Wade blev president efter nästan tre decennier i opposition, och enligt de provisoriska resultaten slog han tidigare premiärminister Idrissa Seck som fick mindre än 20 procent av rösterna. Därefter kom socialistledaren.

Före valet sade flera kandidater, inklusive Seck som sparkats av Wade ur regeringen för två år sedan, att bara valfusk skulle göra det möjligt för statsöverhuvudet att vinna redan i första omgången.

Sall sade att hennes parti kommer att bestrida resultatet med alla medel som folket finner lämpliga.

De västafrikanska ländernas ekonomiska samarbetsorganisation, Ecowas, anser att valet hade genomförts fritt och rättvist. Enligt myndigheter i det av muslimer dominerade landet låg valdeltagandet på kring 75 procent. Men enligt tisdagens siffror hade bara cirka 3,35 miljoner av 4,9 miljoner röstberättigade gått till valurnorna.

Wade, som före valet spåtts segra, sade att han behöver en andra mandatperiod för att kunna uppfylla sina storslagna löften om sociala och ekonomiska reformer.

Även innan slutresultatet presenterats sände den algeriske presidenten Abdelaziz Bouteflika sina "varma gratulationer" till sin senegalesiske kollega.

Den enda rapporten om våld kom när armén sade att en soldat dödats och 13 skadats vid två angrepp när misstänkta och beväpnade personer försökte att störa röstningen i södra Casamance.

De officiella resultaten väntas inte förrän på fredag. För att undvika en andra valomgång krävs att Wade får minst 50 procent av rösterna.

TT

Mer läsning

Annons