Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär med mersmak

Annons

Orsa Skajten kördes tidigare på Orsasjön, men har de senaste åren legat nere.

- I år ville vi försöka något nytt och i samarbete med Orsa Grönklitt gjorde vi försöket att köra på Rädsjön, berättar Anders.

Förutsättningarna i förberedelserna var kanske inte idealiska. Hela veckan före loppet föll snön, men när det var dags så var den 2,5 kilometer långa banan plogad och preparerad.

Åksugna skrinnare kom också gående i en jämn ström till startplatsen vid Rädsjön, och vid den nya släpvagnen, fullastad med långfärdsskridskor, var det kö av sugna åkare som ville hyra utrustning.

Väl ute på isen möttes skrinnarna av en bana som i stort bjöd på bra underlag, med undantag av vissa partier med sprickor och luftbubblor som gjorde att några fick syna isen lite närmare.

- Intrycket av dagen är att de allra flesta vill att vi ska göra Orsa Skajten på Rädsjön till tradition. Nu känns det också som om vi i Orsa 200K är inne på samma linje. Det här smakade mer, säger Anders Therén som, tillsammans med sina arrangörskamrater, nu siktar in sig på Siljansskrinnet på Orsasjön i slutet av januari.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons