Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för Sårskorpor

Annons

- Jag skulle kunna prata hur länge som helst om Sårskorpor. Den är så bra, säger Maria Forsberg som regisserar föreställningen.

När tidningen träffar henne är det stressigt bakom kulisserna på Sagateatern. Det är en halvtimme kvar tills ridån ska gå upp. Maria sköter ljud, ljus och ska samtidigt se till att skådespelarna värmer upp och sminkar sig ordentligt. Och så är det ju premiär.

- Vi har tränat sedan i oktober. När jag äntligen fick tag i manuset till Sårskorpor så kände jag att jag ville sätta upp den. Jag hade ett perfekt gäng ungdomar i Humus gymnasiegrupp som är jätteduktiga skådespelare så det kändes bra.

På scenen vandrar skådespelarna nervöst fram och tillbaka, testar om lampor fungerar, om kjolar, glasögon och lösskägg sitter där de ska. Premiären är en specialföreställning för Martin Koch-gymnasiets elever och det kommer bara att sitta kompisar i publiken.

- Fem minuter kvar till insläpp, ropar Maria och ensemblen slinker in bakom kulisserna men har svårt att låta bli att tissla och tassla.

Elva skådespelare deltar i föreställningen och några får spela fler än en roll. Sårskorpor är skriven av Maria Blom, filmen Masjävlars skapare, och sattes upp första gången för sådär sex, sju år sedan. Maria berättar att hon gillar pjäsen så mycket för att det är så härliga karaktärer i den. Den handlar om ovanliga människor med vanliga problem, förklarar hon.

- Om olika personers möten med varandra och om vänskap.

Maria kilar iväg och öppnar dörrarna för publiken som strömmar in och slår sig ner i salongen. Hon hälsar välkommen, ridån går upp och de elva skådespelarna ger järnet i närmare två timmar. Varje spår av nervositet är som bortblåst och skratten från publiken är många.

Senare på kvällen, när ensemblen har hämtat andan och vilat en stund är det dags för en till föreställning, då för allmänheten och Maria tror att det kanske blir ytterligare en på måndag nästa vecka.

- Från början skulle vi köra tre föreställningar, sedan blev det bara en och till slut blev det två. Men nu verkar det som att det blir tre i alla fall. Vi får se.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons