Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för ny rådgivning

Annons

Sjukvårdsrådgivningen satt tidigare i Leksand och Falun men samlas nu på Borlänge sjukhus.

Den bemannas vardagar klockan 16.00 till 07.00 samt under helger dygnet runt och nås på det nya telefonnumret 0771-49 11 77. Det vill säga på den tid när vårdcentralerna håller stängt.

Den normala bemanningen nattetid kommer att vara en sjuksköterska. Dessutom sker ett samarbete med den akutsjuksköterska som finns placerad på SOS Alarm i Falun.

Totalt 28 sjuksköterskor, varav sju nyanställda, kommer på ett rullande schema att stå för servicen. Sjuksköterskorna har olika specialiteter. Där finns bland annat distriktssköterskor, barnsjuksköterskor och akutsjuksköterskor.

Tillsammans med det nya telefoni- och datorsystemet som införs ska detta öka tillgängligheten och öka kvaliteten på sjukvårdsrådgivningen.

Alla som ringer kommer att få ett automatiskt svar med kötid. Om den är längre än 15 minuter finns möjlighet att bli uppringd i stället.

-Det här känns jättebra, säger Irene Anveland, en av sjuksköterskorna som fanns på plats under invigningsdagen.

Sjukvårdsrådgivningen i länet får flera hundra samtal per dygn.

-De handlar om allt möjligt. Från skavsår till hjärtinfarkt, berättar hon.

Som mest ringer telefonen strax efter klockan fyra på eftermiddagen när vårdcentralerna stängt. Nästa topp infaller senare under kvällen när folk hunnit hem från jobbet.

De dagar som det ringer allra mest är under söndagar och måndagar.

-Speciellt om det stått om något larm i kvällstidningarna, säger hon.

Just nu handlar de flesta frågorna om den envisa magsjukan som fortfarande härjar i länet, feber samt långvarig hosta.

-Det handlar om att ge tips, råd och att lugna. De flesta kan vi hjälpa direkt på telefon. Några hänvisas vidare, säger Licelotte Weilander, avdelningsföreståndare.

-Många saknar det sociala nätverket som fanns förr. Det är många oroliga föräldrar som ringer. När de pratat en stund känns det inte lika farligt längre, säger Carina L Bender, sjuksköterska på akuten vid Avesta lasarett, som tittade förbi under invigningen.

-Samtidigt får vi samtal från dem som har det jobbigt i själ och ande. Många behöver få den här lilla stunden, det här mötet, säger Licelotte Weilander.

Vad alla kanske inte vet är att samtalen spelas in på band och sparas i ett kassaskåp.

De räknas som journalhandlingar och är sekretessbelagda.

-Det är lag på att allt ska spelas in. Man ska kunna gå tillbaka och lyssna om det händer något efteråt. Samtidigt fungerar det som ett lärande i arbetet, att kunna lyssna på sig själv, säger Weilander.

Även om man får vara anonym när man ringer till sjukvårdsupplysningen är det få som är det.

-De få som väljer att vara det har oftast frågor om något som det tycker är genant. Det kan till exempel handla om könsjukdomar, skabb och graviditet, säger Licelotte Weilander.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons