Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för Konstnatten i Falun

Annons

På lördag är det premiär för ett nytt konstevenemang i Dalarna- Konstnatten.

-Det är lite magiskt att vara ute på natten, säger projektledaren och konstnären Pernilla Wesström om valet av tid för evenemanget.

I år förläggs Konstnatten till Östanfors i Falun, en stadsdel där det skapats konst alltifrån Carl Larssons tid till i dag när Konstgrafiska verkstaden driver verksamhet intill hans gård.

På Blindgatan är det tänkt att allmänheten under kvällen ska kunna gå mellan olika hållpunkter med konst i fokus-se på dalakonst, konstfilm och eldperformance utomhus och dessutom själva kunna prova på att trycka grafik.

Pernilla Wesström och Stadsdelsföreningen Östanfors som arrangerar hoppas att Konstnatten blir en folklig tillställning med värmande umgänge kring konsten.

Till det bidrar nog den performance med eldshow, som ska äga rum på gården utanför Carl Larssons etsarstuga Mutter på Tuppen. För den står gruppen Nollbollkontroll, bestående av tre unga killar från Falun.

Konstnatten kan också beskrivas som en annorlunda utbyggd vernissage. Centrum i arrangemanget är utställningen Konst! Konst! Konst! 2007 på Blindgatan 60. I en ljus och tom industrilokal har ett 20-tal konstnärer gott om plats för egna småutställningar. Inbjudningar har gått ut till konstnärerna i KID (Konst i Dalarna), KRO och olika lokala föreningar i hela länet.

Film i Dalarna deltar med Cecilia Lundqvists konstfilm C, som ska projiceras i jätteformat på en husvägg på gården till Blindgatan 58. Längre ner på gatan håller Konstgrafiska verkstaden öppet hus.

Faller allt väl ut är det tänkt att Konstnatten ska återkomma på olika orter i länet varje år.

Det är Pernilla Wesströms ambition. Hennes idé bakom projektet Konst! Konst! Konst! och Kulturnatten bygger på att bredda presentationen av dalakonsten till landskapets alla hörn.

Som ganska nyinflyttad konstnär i Falun och Dalarna har hon slagits av hur begränsade möjligheter länets konstnärer har att ställa ut, samtidigt som det finns många spännande tomma lokaler runtom i Dalarna som skulle kunna fyllas med konst.

-Utställande konstnärer, lokaler och innehåll ska växla varje år. Nya platser kan ge nya spännande utmaningar.

Hon och de konstnärer som var på plats för att hänga de sista verken på onsdagen var mycket nöjda med lokalerna på Blindgatan, som varit både industri och Dansstudio tidigare.

-Det är verkligen positivt att någon drar i gång ett sådant här projekt där konstnärer kan mötas. Vi i Södra Dalarna känner ibland att vi jobbar ensamma i ett ingenmansland, säger Meg Ersbacken Engman när hon lägger sista handen vid en textil komposition.

Konstnatten genomförs ideellt med undantag av ett punktstöd på 5000 kronor från Kulturförvaltningen i Falun.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons