Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pratrutor på lasarettet

Annons

- Det skulle innebära ett lyft för patienter och anhöriga, säger Mats Karlsson som är ansvarig för medicinsk-tekniska frågor på lasarettet.

Som det nu är måste besökaren stänga av sin mobil så fort hon eller han tar klivet in i entréhallen, även på serveringar och i administrationsbyggnader råder totalförbud.

Föräldern som åker in på akuten med ett barn måste gå ut för att ringa hem till barnvakten. Patienter får skaffa telefonkort eller beställa in telefon på rummen för att nå kontakt med yttervärlden. I en tid då så många har en lur i fickan kan det kännas krångligt.

- Vi diskuterar att tillåta mobiler i dagrummet på varje avdelning, och i väntrummet längst ut på akuten, säger Mats Karlsson.

Men han understryker att det är en fråga för verksamhetscheferna som har ansvar för patienternas säkerhet.

Mobiltelefonen i fickan sänder ut en signal som i värsta fall kan störa medicinsk utrustning, även om man inte talar i den. Det finns inget belagt fall i Sverige där en patient kommit till skada, men det finns fall där man misstänker att både respiratorer och droppräknare har störts. Just nu utreds ett fall som inträffade på Falu lasarett i höstas då en patient fick feldoserad medicin, det kan inte uteslutas att det hade med en mobiltelefon att göra.

Olika regler gäller på olika sjukhus, på till exempel Sahlgrenska har man gjort riskanalyser och delat in i zoner. I Falun gäller totalförbud. Sedan det infördes har dock mycket hänt på mobiltelefonfronten, numera används GSM-systemet som bara kräver tre meters säkerhetsavstånd, jämfört med fem meter med det gamla. Det innebär att man inte längre måste tänka på vad som finns på andra våningsplan.

1995 kom dessutom nya regler för vad medicinsk utrustning ska tåla.

- Men vi har en del gammal utrustning kvar, säger Mats Karlsson.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons