Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...pratade problem

Annons

Migrationsverkets stora problem i dag är de långa handläggningstiderna, förklarade ministern, ett fel i mottagningssystemet.

- Människor hinner rota sig. Det beror i sin tur på att så väldigt många människro saknar id-handlingar - det blir svårt med snabbutredningar.

Ett system dessutom som ger människor möjligheten att söka uppehållstillstånd hur många gånger som helst, fungerar inte, säger Holmberg.

- Som det är nu är det möjligt att söka om och om igen - trots att man fått det slutgiltiga avvisningsbeslutet kan man ansöka igen, ange nya skäl för att få stanna. Det innebär att människor känner att "vi behöver inte åka just nu".

- Många har väntat så länge och det blir jobbigt framför allt för barnen, förstärker Skoglund.

- Ja, de kommer in i skolan, lär sig språket, påbörjar utbildningar. Barnen tar stort ansvar för sina föräldrar, dessutom, förklarar minister Holmberg som hoppas att regeringen ändrar reglerna.

- Vi har lagt en proposition, där vi vill att man ska ta bort möjligheten till nyansökan. Nu får människor stanna av humanitära skäl - men det är skäl som ofta uppstått i Sverige!

Ett tydligare system är nödvändigt, anser migrationsministern.

Att vara tydligare i sin information till kommunernas invånare är också viktigt, betonade Josefin Nilsson, handläggare i Ludvika.

- Vi ser en förhöjd hotbild mot dem som kommer - de blir hotade på stan av människor. Jag tror att det är viktigt att vi, innan vi tar emot flyktingar till kommunen, går ut och informerar innevånarna.

De flesta som kommer till Ludvika är här tillfälligt.

- Vi behöver informera om vad verksamheten innehåller - i Ludvika kommer femtio personer att få stanna kvar, det är inte så många.

- Det är klart att det är svårt för de som bor här att veta, se skillnaden vilka som får stanna och vilka som bara är här tillfälligt, medgav Barbro Holmberg.

Att människor som kommer hit trasiga dessutom ska behöva vänta på ett besked som gör dem än mer rotlösa är fel, tycker Holmberg.

- Som systemet ser ut nu blir människor psykiska vrak innan de får besked.

Att avvisade asylsökande går under jorden och förblir gömda, är däremot inget stort problem, tror Holmberg.

- Men om man får ett avvisningsbeslut och inte lämnar landet självmant så blir det ett ärende för polisen.

Migrationsverket har inte möjlighet att kontrollera om de avvisade människor som försvinner verkligen passerar gränsen eller går under jorden.

- Nej, det är bara när människor söker asyl på nytt, i ett annat land, som vi får veta. Men förmodligen är det en överdriven problemställning, inte så många är gömda.

För att komma närmare en lösning för saknade id-handlingar har man lagt ytterligare ett förslag, avslöjar Barbro Holmberg.

- Riksdagen ska behandla förslaget om en månad. Vi vill ge migrationsverket möjlighet att sätta ned dagersättningen om en person inte vill medverka till att få fram de saknade handlingarna. Det finns oftast möjligheter - via ambassad och kanske kvarvarande släktingar. Vi vill se en viss åtskillnad mellan de som medverkar och de som vägrar. Det är ingen direkt lösning, men det blir ett instrument att sätta press på de asylsökande, konstaterade migrationsministern innan hon gick på rundvandring i Migrationsverkets lokaler.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons