Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Präststrid snart över

Annons

Plötsligt har församlingen fått intressanta sökande till pastoratets båda vakanta prästtjänster och förutsättningar för en varaktig lösning:

Komminister Arne Söderbäck, Malung, har anmält sitt intresse för tjänsten som kyrkoherde i Lima-Transtrand. Söderbäck är rotad i dalgången sedan nästan 30 år och välkänd profil som den förste fjällprästen i Sälen under åren 1985-94.

Komminister Jan Busk, Tran-strand, söker tjänsten som komminister. Busk, nu komminister i Mora-Venjan, var kyrkoherde i Lima-Transtrand 1998-99. Han lämnade tjänsten efter meningsskiljaktigheter med det dåvarande styret i pastoratet, men bor kvar i bygden.

Det finns också ytterligare två sökande, en till vardera tjänsten, och tillsättningen kommer att ske först om en månad. Men uppenbart är att församlingen arbetar med lösningen Söderbäck-Busk, som båda har förklarat sig mycket intresserade av att samarbeta inom Lima-Transtrands pastorat.

- Jag tror att det skulle bli en lycklig lösning för våra församlingar och jag känner Söderbäck mycket väl sedan vårt nära samarbete inom Sälens fjällkyrka under tio år, säger Börje Holgersson som är ny ordförande i kyrkonämnden i Lima-Transtrand.

Församlingarna Lima och Transtrand har i åtskilliga år haft turbulens kring sina prästtjänster. En präst tillsattes i strid mot domkapitlets och biskopens uttryckliga vilja och fick senare sparken. På senare tid har präster kommit och farit nästan som flyttfåglar och verksamheten har haltat.

Efter höstens kyrkoval har ledningen inom pastoratet i stort sett helt bytts ut och nu har man tagit nya tag,

- Vi har fått ihop team som fungerar bra och nu ser vi framåt. Får vi nu båda prästtjänsterna tillsatta, och två etablerade präster med rötter i bygden, så ser det riktigt bra ut, säger ordförande Börje Holgersson.

- Vi ser fram emot att få ta oss an arbetet i Lima och Transtrand, det finns mycket fint och positivt i församlingarna, säger Söderbäck och Busk som ser sig som en "paketlösning".

I mitten av nästan månad ska domkapitlet förklara om de sökande är behöriga till tjänsterna, vilket både Söderbäck och Busk bör vara. Domkapitlet ger då också sitt förord om kandidaterna. I slutändan är det pastoratets kyrkofullmäktige som bestämmer vem man anställer.

Allt tyder på att man tar Söderbäck till kyrkoherde och Busk till komminister.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons