Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästen vill inte se en varg här

Annons

- Vi vill inte ha fler vargar. De som redan finns här måste reduceras snarast, skriver Tomas Brynils.

Det handlar om den uppmärksammade norrlandsvargen som invandrat från Finland och som betraktas som särskilt värdefull då den kan tillföra nytt blod till de svenska vargarna.

Myndigheterna har hoppats att vargen skulle dra sig söderut men så har inte skett. Det har förts fram förslag om att vargen ska sövas och flyttas till något annat län.

Då Stig-Åke Svensson på länsstyrelsen förklarade att norrlandsvargen är välkommen till Dalarna reagerade Brynils, som förutom att han är präst, också är jägare och jordbrukare. Han har bland annat får, som han brukar ha på fritt bete vid Brudskogens fäbod.

- Jag förlorade 14 får förra sommaren och det blev konstaterat att de rivits av varg, berättar Brynils.

Tomas Brynils tycker att vargarna inte är några riktiga vilda djur eftersom de övervakas av vargpejlare som söver, mäter, väger och undersöker dem.

- Vargarna är någon form av tamdjur, skriver han.

Om Stig-åke Svenssons uttalande att vargen är välkommen till Dalarna skriver Brynils att det är märkligt att en representant på länsstyrelsen har så dålig insikt i vad människor på glesbygden tycker.

- Det är brist på demokrati att vi som lever här inte tillfrågas då det gäller rovdjuren. Livskvalitet för oss är att vi får använda våra skogar och vår mark så som man gjort i många generationer, skriver Tomas Brynils till landshövdingen.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons