Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästen stannar i Säfsnäs

Annons

Komminister Mikael Aspelin hade i vintras planer på att flytta, men han har tänkt om - och blir kvar i Säfsnäs.

- Jag har sökt en del tjänster och varit runt på olika ställen och tittat, bland annat i Gävle, Ockelbo och Hällefors. På alla ställena upptäckte jag att frågeställningarna, problemen och glädjeämnena var liknande som här.

Anledningen till att Aspelin började söka andra tjänster tror han var för att "det var grönare på andra sidan staketet".

- Jag har nu insett att allt, både negativa och positiva saker, finns lika mycket här som någon annanstans.

En annan anledning till att han beslutat sig för att stanna kvar är att han "slipper" bo i prästgården. Paret Aspelin har just köpt ett hus i Gravendal där de tänker bosätta sig permanent.

- Prästgården är alldeles för stor för oss, dessutom finns det vissa nackdelar med att bo för nära jobbet. Ibland blir det inte så mycket privatliv.

Både kyrkorådet och kyrkonämndens arbetsutskott har ställt sig positiva till att låta prästen "slippa" bo i tjänstebostaden.

Med de erfarenheter han fått under de två gågna åren har Aspelin tagit bort och lagt till saker i den kyrkliga verksamheten.

- Ja, vissa satsningar som verksamheten gentemot turisterna, kanske jag drev lite för hårt och snabbt, funderar Mikael Aspelin.

Inför hösten finns planer på nya kyrkliga aktiviteter, bland annat en meditationsgrupp, matlagningskurs och en fortsättning på cirkeln om klosterliv. Tankar finns även om att erbjuda vuxenkonfirmation.

I och med husköpet i Gravendal tror Aspelin att han nu slagit rot och kommer att stanna kvar i bygden. För församlingsverksamheten kommer det bli en del nyheter i höst, men med samma präst som ledare.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons