Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästen ber kalenderflickan om ursäkt

Annons

- Den förste som ringde mig var kyrkoherde Arne Söderbäck i Lima och Transtrand. Han tackade mig å sina döttrars vägnar och frågade mig när jag kan komma dit och föreläsa. Jag blev så oerhört glad, säger Marie Mian.

Till kyrkoherde Gunnar Kärrbom, som startade uppropet mot kalenderflickorna, skickar Marie Mian följande hälsning.

- Kontakta mig! Jag diskuterar gärna min människosyn med dig.

Att protesten i sig inneburit positiv reklam för 1,6 miljonerklubbens kalender, är en effekt som kyrkoherden kanske inte räknat med.

Vid Mora bokhandel går kalendern åt som smör i solsken.

- Vi tog hem 15 kalendrar till att börja med. De tog slut direkt. Då beställde jag först 90 till och sedan ytterligare 50, berättar bokhandlare Jan Jorbrink.

Intäkterna från kalendern, som kostar runt hundralappen, går till Centrum för genusmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm.

- Till jul skulle pengarna annars ha tagit slut, berättar Marie Mian.

För en dryg vecka sedan, lördagen den 16 oktober, blev kyrkoherdens och kyrkonämndens kalenderprotest offentlig.

- Jag var helt oförberedd och jag hade önskat och hoppats att de personer som skrivit på listan skulle ha hört av sig till mig så jag fått chansen att förklara, säger Marie Mian, som själv är fotograferad i ett vattendrag, bakom en trädstam.

- Jag var den sista som ställde upp, för jag är egentligen blyg. Jag funderade en lång tid och frågade alla mina nära och kära, som sade ja, berättar Marie.

Varför gjorde du det?

- För att det är viktigt att det forskas kring sjukdomar ur ett kvinnligt perspektiv, eftersom vi inte visar samma symptom som männen vid exempelvis en hjärtinfarkt.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons