Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Präst-Olle har avlidit

Annons

Präst-Olle eller Prest-Olle, som han också stavade sitt namn, var en spelman av den gamla stammen, en traditionsbärare med stor talang, ett brett kunnande och ett fantastiskt minne.

För bara några år sedan, 1997, gav Dalarnas Spelmansförbund och Dalarnas Museum ut häftet Prest Olles visor, som en påminnelse om och dokumentation över Gagnefsspelmannens stora betydelse inom folkmusiken. Sedan tidigare finns hans inspelningar på både band och skiva.

Även om han sedan 1940 var bosatt i Rättvik och tillhörde Rättviks spelmanslag, där han under en period också var ordförande, var han framför allt Gagnefsspelman. Han spelade fiol sedan han blivit så gammal att han kunde hålla instrumentet och redan i tonåren var han känd som en duktig spelman. När han under somrarna besökte fäbodställen var det liktydigt med att det skulle ställas till med dans i någon lada.

När några ynglingar en septemberdag 1950 bildade Gagnefs spelmanslag dröjde det inte många veckor innan Präst-Olle anslöt sig.

Som spelman framträdde han i ett 20-tal länder. Han deltog i Rättviks spelmanslags USA-resa och med Gagnefs spelmanslag besökte han bl a Israel och Grekland. Dessutom deltog han i flera danslags utlandsresor.

Präst-Olle hade under hela sitt liv ett utomordentligt minne och kunde ända till sin bortgång deklamera dikter, verser och vistexter ur minnet. En mängd gamla visor sjöng han in på band och katalogiserade. Han har också gjort bandinspelningar med andra traditionsbärare.

Dessutom var han en stor historieberättare och kåsör, som lockade mängder av människor, inte minst barnen, barnbarnen och deras familjer, till många skratt.

Till yrket var han järnvägare och det var jobbet som fick honom att flytta från fädernegården i byn Skogen, Djurås, till Rättvik.

Han tillhörde Rättviks PRO och i släktföreningen Olaus Laurentii, som nyligen gjort en filminspelning med honom, var han hedersmedlem. Vid sidan av sitt stora musikintresse var han också kyrkligt intresserad.

Präst-Olle ville - och fick - avsluta sin gärning i Gagnef, nära sina rötter och sin himmel.

Där är där han nu musicerar.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons