Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktiken blev Saras vinstlott

Annons

Sara Leonardsson betraktar arbetet på Seco Tools som en julklapp. Hon berättar att eftersom den nya regeringen tagit bort studerandevillkoret för a-kassa, så hade hon mer eller mindre blivit tvungen att söka socialbidrag annars.

Nu slapp hon det. Platschefen Per-Ola Lönn på Seco Tools tyckte att Sara gjorde så bra ifrån sig på sin praktik, att han gav henne ett vikariat.

-Sara fick en provplats här via arbetsförmedlingen under sex veckor. Hon visade framfötterna och var jätteduktig, säger Per-Ola Lönn.

Faktum är att en av Saras kollegor, som sällan låter sig imponeras, talade om för ledningen hur duktig hon var.

Vad är skillnaden mellan att anställa en ung person och en äldre?

-Arbetslivserfarenheten. Förr blev det gärna lite mer lek för de unga, men det är skillnad nu. Man är mer inriktad på vad man gör. Och något måste ju ha gått bra eftersom så många stannat kvar här, säger Lönn.

Sara jobbar vid maskiner där hon slipar gäng- och oljeskär. Hon tycker att arbetet är lugnt och skönt och att arbetskamraterna är bra.

-Det tar ett tag att få in rutinerna, men nu kan man det mesta.

Hon är 21 och hade mest timvikariat tidigare. Jobbet på Seco Tools är ingen fast anställning, men väl ett längre vikariat.

-Alla här säger att jag kommer att bli kvar.

Per-Ola Lönn berättar att företaget tagit in sex personer under förra året och att tre personer som var vikarier har fått tillsvidareanställning.

-Det är ett väldigt sug i produktionen. Det går med raketfart.

Om Sara trivs på den nya arbetsplatsen, har hon mindre positiva omdömen att ge till arbetsförmedlingen.

- Jag tycker att de klankar ner mer på arbetslösa än vad de gör nytta. De har inte förmedlat ett enda jobb till mig.

Men tack vare praktiken hamnade du ju här.

- Ja, det är jag tacksam för. Men nu tar regeringen bort all praktik. Det gör att den som vill visa vad man går för inte får någon chans till det.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons