Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pragdomstolen: Svensk får utlämnas

Annons

Den 41-årige terrormisstänkte svensken får utlämnas från Tjeckien till USA. Det fastslog en domstol i Prag i dag enligt nyhetsbyrån CTK.

Svensken, som greps vid en mellanlandning i Prag i december 2005 på väg från Stockholm till Libanon, misstänks i USA för att ha varit med och organiserat ett läger för terrorister på en ranch i delstaten Oregon. Han är häktad i sin frånvaro i USA.

Svenskens advokat Umar Svitab säger till Sveriges Radios Ekoredaktion att hans klient blev upprörd över domstolens beslut. Den 41-årige mannen anser sig helt oskyldig till alla anklagelser.

Beslutet har redan överklagats, uppgav Svitab.

Om det tjeckiska rättsväsendets slutliga beslut skulle bli utlämning enligt avtalet mellan Tjeckien och USA måste ändå beslutet godkännas av landets justitieminister.

Svensken blir nu kvar i häkte i Prag fram till nästa rättegång. Den ska enligt uppgift till Ekot inledas tidigast om några månader.

Enligt Sveriges ambassadör i Tjeckien, Catherine von Heidenstam, återstår en lång process innan ett utlämnande av svensken kan verkställas.

von Heidenstam bevakade på morgonen rättegången och talade därefter med mannens advokat.

Därmed ska målet prövas i mellanrätten, motsvarande svensk hovrätt.

Ministern, Ivo Hartman, kan också konsultera såväl Högsta domstolen som konstitutionsdomstolen.

Vid onsdagsmorgonens förhandling gick domstolen igenom det tjeckisk-amerikanska utlämningsavtalet, internationella avtal om terroristbekämpning, liksom nationell lagstiftning. Uppgiften var att bedöma om de amerikanska misstankarna mot svensken täcks av avtalen.

Från svenskt håll är linjen att Sverige respekterar tjeckiskt rättsväsende. I övrigt behandlas svensken och hans familj som konsulärfall. Mannen får besök i häktet en gång i veckan och hans familj får hjälp, berättar von Heidenstam.

TT

Mer läsning

Annons