Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potatisodlarnas dröm

Annons

Det var ett trettiotal potatisodlare från hela länet som fanns på plats vid Snöborgs gård för att se den holländska maskinen i arbete. Meningen är att maskinen ska kunna minska behovet av bekämpningsmedel. Den nya metoden går i korthet ut på att två potatisfåror läggs ihop till en och sedan får potatisen ligga kvar i jorden ytterligare två veckor innan den tas upp. För att potatisen ska mogna och få ett starkt skal måste blasten tas bort. Både maskiner och kemikalier används just nu för att få bort blasten.

- Odlarna har kommit långt med att få bort kemikalierna som användes mot ogräs. Nu hoppas vi kunna minska besprutningen mot bladmögel och för blastdödning, säger potatiskonsulenten Pirjo Gustafsson.

Hon representerar Dalarnas potatisodlareförening och arbetar med att utveckla potatisodlingen i länet.

- Min roll är att flagga för nya lösningar, sedan handlar det om att odlarna ska satsa på den nya tekniken, säger Pirjo Gustafsson.

Den holländska maskinen består av en blastkross framför traktorn som slår av potatisblasten och lägger den vid sidan av maskinen. På så sätt minskas risken att bladmögel går från blast till potatis. Bakom traktorn finns maskinen som lyfter upp två potatisfåror och lägger ihop dem till en och sam- tidigt täcker över dem med jord.

- Om potatisen läggs djupare minskar risken för frostskador, säger Ludo Wentholt. Han står bakom maskinen som hittills främst använts i Holland och provats i Finland.

- Med det här systemet så mognar potatisen fortare, den får ett starkare skal och den går bättre att lagra, säger Ludo Wentholt.

Janne Eriksson, lantbrukare på Snöborg gård, ser stora fördelar med maskinen om den kan fungera i svenska jordar.

- Vi kan både minska kemikalieanvändningen och förhoppningsvis få en snabbare potatisskörd, säger Janne Eriksson.

Anders Munters, lantbrukare och aktiv inom Svenska naturskyddsföreningen har arbetat med den kampanj som gick under namnet "Störta King Edward".

- King Edward är en potatissort som kräver speciellt mycket kemikalier därför att den är mest odlad och också mest känslig för sjukdomar, säger Anders Munters.

Tillsammans med Janne Eriksson på Snöborg gård har han varit med i arbetet med att få den nya tekniken att fungera i Järna. Han ser stora fördelar med att den nya tekniken kan göra odlingen av just King Edward mindre skadlig för miljön.

- Vi har lärt oss att odla intensivt men har inte de kunskaper som våra förfäder hade. Detta är ett sätt att tänka sig bort från kemikaliesamhället, säger Anders Munters.

Han får medhåll av Janne Eriksson.

- Kemikalier är den lätta vägen men inte den rätta.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons