Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Postumt pris till musiklärare

Annons

Gunde Johanssonpriset delas enligt riktlinjerna ut till den som på ett positiv, lyhört och utåtsriktat sätt fört ut Gunde Johanssons verk till allmänheten. Johansson var själv en Dan Andersontolkare, och en av grundarna till Dan Andersson-Sällskapet, där han satt som ordförande i 25 år. Priset består av en check på 5 000 kronor

Att årets pristagare skulle bli Janne Lindqvist var redan bestämt när Lindqvist hastigt avled i vintras. Vid gårdagens prisutdelning representerades han av sin fru och dotter. Dottern Linda-Marie tog emot den postuma utmärkelsen i sin pappas ställe.

Janne Lindqvist, 53, var musik-lärare i Hällefors och använde sig ofta av Gunde Johanssons visor och tonsättningar. Han ville sprida kunskap om finnmarkens diktare, var sedan många år en medlem av Dan Andersson-sällskapet och tog varje år med sina elever till Luossastugan.

- Janne Lindqvist gjorde mycket för minnet av Dan Andersson och Gunde Johansson, säger Lena Mossbring Karlsson, föreståndare på Dan Anderssonmuséet.

Prisutdelningen knöts samman med fredagens enmansföreställning av Per Sörman, En Spelmans Saga. Per Sörman bjöd på en musik- och teaterföreställning om Dan Anderssons liv och diktning. Nyhammars Folkets hus var fyllt till bristningsgränsen, då 280 personer hade bänkat sig för uppträdandet.

MICHAELA BERG

Mer läsning

Annons