Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Postlista lämnas ej ut

Annons

I lördagens annons från kommunen står det att läsa att på grund av konflikten fungerar inte ut- och inkommande post till kommunen.

NLT begärde på måndagen att få ta del av kommunens postlista, vilken enligt svensk grundlag skyndsamt ska lämnas ut på begäran.

- Svensk grundlag måste väga tyngre än en arbetsmarknadskonflikt, anser Joffer.

NLT nekas denna grundlagsstadgade rätt och kommunchefen Kalle Gustafson säger att han ser fram mot en prövning hos kammarrätten.

- Utgången är inte given. Som ni vet är posthanteringen i Ludvika kommun satt i blockad och den person som för kommunens räkning sköter postsortering och postdistribution är uttagen i strejk, säger Gustafson som därför gör bedömningen att den post som inkommit till kommunen inte är inkommen enligt tryckfrihetsförordningens bokstav.

I kommunens första besvärshänvisning fick NLT uppmaningen att skriftligt överklaga via ett brev till kommunen och när NLT påtalar att dessa brev inte öppnas så ges NLT möjlighet att överklaga via fax eller genom ett personligt besök på stadshuset.

Kommunchef Kalle Gustafson:

- Kommunförbundets jurister tycker att denna prövning är mycket intressant, men vi kan inte tillmötesgå NLT:s begäran. Men jag inser att vår hållning är tveksam då handlingarna ligger i huset.

Kommunchefen berättar att respektive nämndordförande under tiden varit inne och grävt i posthögarna för att säkerställa att det inte kommit kammarrättsdomar, länsrättssdomar och enskilda fall som kommunen är skyldiga att ta hänsyn till.

- Ett alternativ skulle vara att vi lät NLT gå hit och gräva bland inkommen post, men det vore oansvarigt. Skulle NLT hitta en handling som rör ett misshandlat barn är vår skyldighet först att göra en sekretessprövning och skydda individen, så det kan vi inte tillåta. Vi måste säga nej, säger kommunchef Gustafson.

Mer läsning

Annons