Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posten ska inte dela ut post

Annons

Fackförbundet Seko gick i går centralt ut med uppgifter om att postledningen vill lägga ut brevbäringen på entreprenad.

Det är sammanlagt 15 000 brevbärare som berörs i landet. Facket reagerar starkt mot en privatisering. Kritiken gäller även att facket inte involverats i utredning och diskussioner om postens framtida strategi.

- Om kärnverksamheten i posten säljs ut och försvinner så går det åt skogen, befarar Mikael Dahlstedt, klubbordförande, Seko Post i Dalarna, och nämner att det finns många exempel på att det gått illa när företag sålt bort sin kärnverksamhet. Han vill inte lägga posten till denna lista.

Postfacket har mellan 700 och 800 medlemmar i Dalarna, varav cirka 450 inom postservice. Att den framtida brevbäringen diskuterades ute på arbetsplatserna i går är ett som är säkert. Även på Seko-kontoret på Stationsgatan i Borlänge kretsade mycket kring utspelet.

Mikael Dahlstedt pekar på att posten har ett samhällsansvar och inte är som vilket företag som helst.

Björn-Åke Ygemar, ombud för Seko Posten i Ludvika och tillika ledamot i styrelsen för klubb 606 Dalarna med kontor i Borlänge instämmer:

- Staten som ägare har ett ansvar och dessutom finns det en postlag som måste följas. Tänker de införa varannandags-utdelning måste det i så fall till en lagändring.

I Ludvika känner många medlemmar oro för sina jobb, berättar Björn-Åke Ygemar.

Kraftigt försämrad glesbygdsservice, läs lantbrevbäring, befaras få svåra konsekvenser för Västerbergslagen, både för postens personal och för allmänheten.

- Här har vi ju jättemycket lantbrevbäring och stora distrikt. Vi åker många mil varje dag, berättar Björn-Åke Ygemar, som har full förståelse för att de planerade åtgärderna skapar olustkänslor hos många.

Att postutdelningen ses över beror främst på att volymerna minskar, och enligt postens egen prognos väntas en halvering av adresserad post fram till år 2015. Allt fler väljer e-post och sms.

Mattias Geijerstam, presschef på Posten centralt i Stockholm, bekräftar att det pågår ett utredningsarbete där man tittar på olika utvecklingsscenarion.

- Vi ser över verksamheten och vänder på alla stenar.

Även om klubbordförande Mikael Dahlstedt säger att han förstår att något måste göras, eftersom brevvolymerna minskar, anser han att en privatisering av brevbäringen är fel väg att gå:

- En affärsutveckling måste utgå från kärnverksamheten. Därför säger vi nej till att sälja ut brevbäringen.

JERRY BRODIN FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons