Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt trots fallande kurs

Annons

När Stockholmsbörsen öppnade igen under måndagen konstaterades att priset på koppar fortsätter att falla. I år har kopparpriset fallit med cirka 13 procent.

Men Boliden har till stor del säkrat priset på kopparproduktionen fram till år 2010. Prissäkringen gäller även produktionen av bly, guld och silver. Detta för att säkerställa vissa utbetalningar i samband med de stora investeringarna i Aitik-gruvan utanför Gällivare.

Bolidens anläggning i Garpenberg är främst beroende av produktionen och priset på zink. Priset på zink är till skillnad från kopparpriset inte säkrat utan bestäms av världsmarknadsläget.

-Zinkpriserna är fortsatt höga och det kommer Garpenberg till godo. Alla metallpriserna sjönk i dag på världsmarknaden men zinkpriset är fortfarande högt, säger Bengt Sundelin.

Enligt börsanalytiker har Boliden inlett året svagt med en nedgång i aktiekursen motsvarande 10,8 procent. För Bengt Sundelins del lever aktiekursen ett liv medan arbetet vid gruvan i Garpenberg bedrivs på ett mer långsiktigt sätt.

-Alla blir nervösa när metallpriserna rör sig. Men så länge tillgången på zink är knapp tror vi att priset håller sig uppe, fortsätter Bengt Sundelin.

I Garpenberg provkörs den nya pastafyllanläggningen som beräknas sättas i drift i mars eller april. Den är en del i förberedelserna för införandet av ny brytningsteknik.

-Vi håller stadigt på att öka vår produktion. Nu tittar vi på och undersöker förutsättningarna för en rejälare ökning av produktionen. Då är det mycket stora investeringar vi talar om, säger Bengt Sundelin.

Beslut om detta hoppas han kan fattas under året beroende på resultatet av undersökningarna.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons