Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt med gymnasiefriskola

Annons

Moderaterna är positiva till ansökan om att starta en friskola på gymnasienivå i Borlänge. Vi anser att behovet av alternativ till den kommunala skolan är stort. Ungdomar har olika behov och behöver olika upplägg för att kunna prestera ett gott resultat i skolan.

Vi har valfrihet när det gäller andra verksamheter i samhället och naturligtvis ska denna valfrihet också gälla den mjuka sektorn som skola, vård och omsorg tillhör.

Gymnasienämnden har en budget som är för snålt tilltagen och det märks ju särskilt nu när antalet elever i gymnasieskolan kommer att öka. Pengar måste växlas över från grundskolan där ju elevantalet minskar.

Under en övergångstid så kommer startandet av en ny gymnasiefriskola att kosta mer pengar eftersom det tar tid för nämnden att minska ner de egna kostnaderna med motsvarande belopp.

Om vi kan nyttja friskolorna på rätt sätt så kan vi tillsammans med den kommunala skolan utveckla gymnasieskolan så att vi når ett bättre resultat.

I dag går väldigt många elever direkt vidare efter avslutat gymnasium till komvux. Det är ett resursslöseri utan like och kan vi få fler ungdomar som trivs och bättre tillgodogör sig skolan så kan vi minska anslagen till komvux och därigenom finansiera en högre kvalitet och fler friskolor på gymnasienivå.

Det bör klart sägas att en plats på en gymnasiefriskola inte kostar mer än en plats i en kommunal gymnasieskola, men när ett nytt frigymnasium startar och ska konkurrera om samma elevantal så måste lokaler och personal anpassas. I själva verket så brukar friskolor ha billigare lokaler än den kommunala skolan.

Beträffande lokaler och personal så anser jag att det borde vara möjligt att samarbeta. En kommunal skola och en friskola borde kunna samsas i samma skolhus om det finns lokaler som räcker till. Varför ska vi ha ett krig mellan kommunala skolor och friskolor.

Det är väl barns och ungdomars bästa kommunpolitikerna ska ha för ögonen. Vi politiker ska inte göra valet av skola. Det ska vi överlåta till våra ungdomar och deras föräldrar. Uppenbart är att det finns ett stort intresse för friskolor, så låt oss ta vara på det intresset.

Ulla Olsson, m

oppositionsråd i Borlänge kommun

Mer läsning

Annons