Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt besked för ABB-gymnasiet

Annons

Det var på fredagsmorgonen som Krispinsson träffade en uppgörelse med chefen för VBU (gymnasieskolan i Ludvika och Smedjebackens kommuner) Åke Sandberg.

– Vi kommer att betala ersättning enligt riksprislistan. Vi knölar inte som man gör på andra ställen, som Åke Sandberg uttrycker det.

Han avser Västerås kommun som vill snåla in på ersättningarna till ABB-gymnasiet i Västerås.

– Utgångsbudet från utbildningsnämnden i Västerås var 65 000 per elev och år från i höst. Därefter har man jämkat beloppet till 88 000, berättar Krispinsson.

Nästa vecka tar Västerås det slutliga beslutet och Krispinsson hoppas att Västerås väljer att betala enligt riksprislistan.

ABB-gymnasiet har 77 elever i Ludvika varav drygt 30 är hemmahörande i Västerbergslagen. ABB-gymnasiet i Västerås har 156 elever.

Enligt Sven Krispinsson är skolans kostnader per elev 130 000 – 140 000 kronor. Mellanskillnaden mellan vad kommunerna betalar för sina elever och den verkliga kostnaden, betalas av ABB.

Borde inte ABB kunna ta en större del av kostnaden för att rädda ”sin” gymnasieskola?

– Vi har ett avtal med ABB som gäller fram till och med 2004. Avtalet innebär att de betalar 25 000–30 000 per elev och läsår. ABB har ju haft och har det kärvt med ekonomin och det är inte aktuellt för ABB att gå in med större bidrag, svarar Sven Krispinsson.

I sammanhanget kan nämnas att ABB-gymnasierna i Ludvika och Västerås drivs av Svenska Kunskapshusen. Detta bolag ägs av ABB, Skandia, Metallindustriarbetareförbundet och Lernia.

Vad händer om Västerås står fast vid att pruta på sina anslag? Är det då möjligt att ABB-gymnasiet i framtiden enbart kommer att finnas i Ludvika?

– Det måste vi räkna på. Men blir det ett negativt beslut i Västerås så kommer vi inte att ta in några nya elever från Västerås, förklarar ABB-gymnasiets rektor.

VBU-chefen Åke Sandberg ser det som angeläget att ABB-gymnasiet får leva vidare.
– Det är bra att den här friskolan finns. Den utgör ett bra komplement till de utbildningar vi kan erbjuda. Dessutom har vi ett bra samarbete. De köper lärartjänster av oss och använder vårt bibliotek och deras elever deltar i de individuella val som VBU har, konstaterar Sandberg.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons