Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt asbestbesked för ABB i går

Annons

- Det här är ett väldigt stort steg i rätt riktning, säger ABB Sveriges presschef Per-Lennart Berg.

- Det betyder att vi kan lämna en av de största osäkerheterna för företaget bakom oss.

Svensk-schweiziska ABB:s asbestproblem i USA har hängt över bolaget. När som helst har det kunnat hugga till och i värsta fall driva bolaget i konkurs. Torsdagsnattens besked om att den amerikanske distriktsdomaren Alfred Wolin godkänner ABB:s asbestuppgörelse kommer därför som en lättnad.

- Särskilt som det var ett oerhört starkt och entydigt godkännande, säger Per-Lennart Berg.

Men uppgörelsen är kännbar för ABB. Runt 10 miljarder kronor ska bolaget betala ut till människor som anser att de skadats av asbest. I planen ingår också att det bolag som orsakat problemen, dotterbolaget Combustion Engineering, försätts i konkurs. Bolaget kom in i ABB-koncernen 1990 och hade då med sig ett förflutet med användning av asbest.

För att klara koncernens höga skuldsättning har ABB redan sålt ut stora delar av sådan verksamhet som ledningen inte anser vara kärnverksamhet. Närmast på tur på försäljningslistan står bolagets olje-, gas- och petrokemidel (OGP). Asbestbeskedet påverkar även OGP, som genom sitt dotterbolag Lummus har olika asbestskadestånd riktade mot sig.

- Försäljningen av OGP kommer att underlättas av att vi får en slutlig lösning, säger Per-Lennart Berg.

- Uppgörelsen gäller ju för hela ABB, även samtliga dotterbolag.

ABB:s målsättning är att OGP ska kunna säljas under året. Men trots domare Wolins entydiga beslut är det för tidigt att sätta punkt för ABB:s asbestmardröm. Steven Kazan, en jurist som företräder ABB:s fordringsägare, har redan sagt att han tänker överklaga beslutet.

Enligt Per-Lennart Berg är det bara möjligt att överklaga den formella proceduren, inte själva beslutet i sig. Eventuella överklaganden ska ha kommit in inom 30 dagar. Sedan är frågan hur lång tid det tar att få ett nytt domslut.

- Men tiden är inte så viktig. Det viktiga är att vi får ett positivt besked, säger Berg.

På aktiemarknaden togs det amerikanska asbestbeskedet emot med positiva reaktioner. Vid 13.30-tiden hade ABB-aktien stigit med runt 12 procent på Stockholmsbörsen. Redan tidigare i veckan hade ABB-kursen gått upp med cirka 40 procent.

MARIA DAVIDSSON/TT

Mer läsning

Annons