Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiva till polisuppgifter

Annons

Ordningsvakterna är noga med att påpeka att de vill få rätt utbildning om de ska ytterliggare hjälpa polisen.

- Det är fyra saker som är viktiga: rätt utbildning, rätt person, rätt jobb och rätt klädsel, det vill säga uniform, säger Lennart Eklund, Faluns ordningsvaktsförening.

- Och då tror jag att vi kan greja det.

Arne Jansson, ordförande i OR, Ordningsvakternas riksorganisation, håller med:

- Med rätt utbildning och utökade befogenheter skulle vi kunna göra ett bättre jobb än vi gör i dag.

Arne Jansson bor i Leksand och har arbetat som ordningsvakt i nästan 30 år. Han säger att det råder stor brist på poliser i glesbygden och det är något som påverkar även ordningsvakternas jobb.

Det händer att ordningsvakterna får höra att det inte kommer att finnas några polispatruller i området där de jobbar på kvällen och att de får klara sig själva.

Ordningsvakterna har till uppgift att observera och rapportera till polisen. Om man ser att en person innehar narkotika, ska man inte ingripa, utan endast meddela polisen.

- Men det händer ganska ofta att polisen inte skickar någon på grund av underbemanning. Och då kan personen med narkotika ostört gå i väg, säger Arne Jansson.

Rent polisiära uppgifter kan inte ordningsvakterna inte tänka sig att utföra.

- Vi vill till exempel inte jaga personer utanför vårt normala arbetsområde.

Arne Jansson tycker att det skulle vara bäst om man kunde få fler poliser i glesbygdsområden. Om det inte är möjligt, tycker han att den bästa lösningen är att en ordningsvakt och en polis arbetar tillsammans.

- Det är i alla fall bättre en en ensam polis i bilen. När polisen är ensam, får han /hon inte kliva ur bilen och ingripa.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons