Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiva siffror för Ludvika

Annons

Obalansen, det sammanlagda antalet öppet arbetslösa och deltagare i arbetsmarknadspolitiska program, är ett av de tydligaste måtten på arbetslösheten i en kommun.

I Ludvika har obalansen minskat med 1,2 procentenheter sedan juni 2002. Det är en av de kraftigaste procentuella minskningarna i Dalarnas län, vilket i sin tur har den åttonde kraftigaste minskningen i hela landet. Även Smedjebackens obalans har minskat sedan förra året, även om denna minskning, 0,1 procentenheter, är mer blygsam.

Antalet långtidsinskrivna - de som inte haft ett riktigt jobb på mer än två år - har ockå minskat i Ludvika och Smedjebacken sedan föregående år. Ludvika hör även här till toppen bland dalakommunerna med en minskning på 0,3 procentenheter till 0,8 procent, medan Smedjebackens minskning är på 0,1 procentenhet till 1,0 procent. Att denna siffra sjunker är en tydlig indikator på en förbättring på arbetsmarknaden.

Lars Olsson på arbetsförmedlingen i Ludvika säger att det handlar om en positiv trend hos företagarna.

Trots motsatsen, som S-Verk och Tallmogården, har många Ludvikaföretag behövt rekrytera personal.

- Även om det bara gäller en eller två personer åt gången blir det ganska många personer i slutändan, menar Lars Olsson.

MICHAELA BERG

Mer läsning

Annons