Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiva befolkningssiffror i Dalarna

Annons

För första gången sedan 1994 ökar Dalarnas befolkning. Det visar SCB:s statistik över befolkningsförändringarna under första halvåret.

I halvårsstatistiken har Dalarnas folkmängd ökat med 24 personer. Det är ökningar som finns i 8 av länets 15 kommuner. Dessutom är det 548 personer fler som flyttat in än ut i länet. Där är det bara tre av länets kommuner som återfinns med minussiffror.

Det är intressanta siffror. Det visar att Dalarna är attraktivt för folk. En inflyttning som också kompenserar skillnaden mellan födda och döda som visar ett minus på 520 personer.

SCB visar också att det under första halvåret 2002 ökade

Sveriges folkmängd med 15 401 personer vilket är 3 519 personer fler än motsvarande period förra året. Främsta orsaken till folkökningen är att invandringen till Sverige fortsätter att öka medan utvandringen minskar. Ytterligare en orsak är att antalet födda barn första halvåret 2002 överstiger antalet döda med 1 374 personer. Det är första gången sedan 1996 som födelseöverskott noteras för första halvåret.

Antalet födda barn är drygt 3 procent högre än samma period föregående år. Samtliga län utom Örebro och Norrbotten har ett ökat antal födda.

Normalt har samtliga storstadslän stora inrikes inflyttningsöverskott.

Stockholms län har de senaste åren haft ett minskande inflyttningsöverskott gentemot övriga landet. I år har Stockholms län för årets första sex månader ett underskott vilket avviker från 90-talets trend. Det var 1 363 fler personer som flyttade ut från Stockholms län än som flyttade in till länet. De övriga storstadslänen Västra Götaland och Skåne har båda ett positivt inflyttningsnetto från övriga Sverige.

Störst folkökning har Stockholm (6 768), Skåne (3 720) och Västra Götaland (3 187). Negativ utveckling noteras för sju län, störst folkminskning har Norrbotten (-691), Gävleborg (-673) och Jämtland (-482).

Mer läsning

Annons