Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiv befolknings- utveckling i Rättvik

Annons

Totalt bor det nu 10 868 personer i kommunen. Antalet avlidna i kommunen uppgår till 80 personer, 48 barn föddes under samma period.

Tittar man bara på dessa siffror så skulle alltså befolkningen minska, men däremot visar det totala flyttningsnettot på positiva siffror. Antalet inflyttade till kommunen uppgår nämligen till 261 personer, medan 187 personer har flyttat ut från kommunen.

Nicke Welin-Berger (m), som under många år varit politiskt aktiv i kommunen, tycker att siffrorna är glädjande. Men han frågar sig samtidigt vad som ger bäst resultat på sikt; att gynna ökat barnafödande eller en ökad inflyttning till kommunen? Han ställer sig också frågande till vilka det är som flyttar in:

- Är det företagare eller äldre personer?

Trots positiva siffror tror han ändå inte att kommunen på sikt kommer att klara sig själv.

Hans högst personliga uppfattning är att framtidens kommuner bör ha minst 50 000 invånare för att klara sig. Därför anser Welin-Berger att det skulle behövas kommunsammanslagningar.

- Man behöver inte ha så många administrationer, säger han.

Hans personliga uppfattning är att Rättviks kommun på sikt borde kunna slås ihop med Falu kommun. Han tror att en sammanslagning med Falu kommun skulle kosta mindre än en sammanslagning med någon annan av grannkommunerna.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons