Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiv anda i Smedjebacken

Annons

Läs statistiken hur du vill - Smedjebacken är en vinnare i alla lägen.

Så kan den senaste statistiken över arbetslösheten tolkas.

Bruttoarbetslösheten uppgick i augusti till 471 personer eller 6,7 procent av den arbetsföra befolkningen mellan 16 och 64 år.

Motsvarande siffra för ett år sedan var 566 personer eller 7,9 procent.

I augusti var 263 personer, 3,7 procent, i kommunen öppet arbetslösa. För ett år sedan var 330 personer eller 4,6 procent i motsvarande situation.

- Det verkar som att det händer en massa positiva saker i Smedjebacken. Nya småföretag startas och det råder en positiv anda, konstaterar Birgitta Bodevik, ut-redare vid länsarbetsnämnden.

Smedjebacken ligger bättre till än genomsnittet för länet. I Dalarna var i augusti den öppna arbetslösheten 3,8 procent och bruttoarbetslösheten 6,8 procent.

Även i Ludvika kommun minskar arbetslösheten. Men i procent är den större än i både Smedjebacken och länet i sin helhet.

4,2 procent, 660 personer, av de arbetsföra i Ludvika var öppet arbetslösa i augusti. Ett år tidigare var motsvarande siffror 4,8 procent och 762 personer.

Bruttoarbetslösheten uppgick till 7,6 procent, 1 195 personer. I fjol var bruttoarbetslösheten i augusti 8,4 procent eller 1 331 personer.

- Till gruppen öppet arbetslösa räknas de som är helt utan sysselsättning och kan ta arbete direkt.

- I bruttosiffran ingår även de som för tillfället finns i någon form av åtgärder. Det kan vara datortek, arbetsmarknadsutbildning, praktik, anställningsstöd, starta eget-bidrag med mera, upplyser Birgitta Bodevik.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons